Beleggen in goud

home > investeren > Investeren in goud

Goud vertegenwoordigt al eeuwenlang een bepaalde waarde en wordt al net zo lang als een veilige en stabiele investering gezien. Een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille bevat daarom vaak investeringen in goud. Hoe investeer je precies in goud en waarop dien je te letten? Raisin legt uit.

Wat is goud als beleggingsproduct?

Goud wordt al bijna drie millennia gebruikt voor het maken van geldstukken en andere munten. Ook wordt het edelmetaal tegenwoordig verwerkt in microchips en bepaalde apparatuur. Goud is van nature een zacht edelmetaal dat wordt verhard, nadat het eerst gezuiverd is, door het te vermengen met een ander, meestal onedel metaal. Goud is een waardevast product dat weinig volatiel is. Hierdoor is het een interessante grondstof om in te investeren. In tijden van economische neergang en onzekerheid is er meer vraag naar goud, omdat deze commodity, in tegenstelling tot andere beleggingsklassen, zijn waarde behoudt. In tijden van hoogconjunctuur wordt er meestal meer goud verkocht. Het geld dat dat oplevert wordt dan vaak geïnvesteerd in een beleggingsproduct dat op dat moment een hoger rendement oplevert.

Investeren in goud in tijden van hoge inflatie en recessie

Goud is min of meer waardevast en weinig onderhevig aan inflatie. Dit komt doordat de goudvoorraad, het goud dat gedolven is, maar langzaam toeneemt en hierdoor blijft de voorraad relatief stabiel. Goud behoudt zijn waarde ook in tijden van hoge inflatie en de prijs van goud stijgt meestal wanneer de reële rente – de nominale rente minus de inflatie- negatief is. Investeringen in goud trekken dan ook aan in tijden van economische neergang en wanneer er sprake is van een hoge inflatie. Hierdoor wordt goud ook wel de graadmeter van economische onrust gezien.

Verschillende goudbeleggingen

Je kunt op verschillende manieren in goud investeren. Zo kun je fysiek goud aankopen; beleggen in ETF’s en indexfondsen; investeren in hefboomproducten zoals opties en turbo’s; en beleggen in aandelen. We nemen al deze vormen onder de loep.

Fysiek goud kopen

De oudste en misschien meest voor de hand liggende manier om te beleggen in goud is door fysiek goud te kopen. Dit kan in de vorm van gouden munten, gouden sieraden of een goudbaar. Fysiek goud heeft een veilige opbergplaats nodig zoals een kluis bij je thuis of bij de bank. Voor het huren van een kluis bij een bank worden kosten in rekening gebracht.

Beleggen in ETF’s en indexfondsen

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in goud door te beleggen in ETF’s en indexfondsen die goud in hun mandje hebben. De waarde van je belegging is dan gekoppeld aan de goudprijs.

Investeren in hefboomproducten

Een andere manier om te investeren in goud is via hefboomproducten, zoals turbo’s en opties. Met opties koop je een bepaalde hoeveelheid goud voor een bepaalde looptijd. Na het verlopen van de  looptijd wordt het goud weer verkocht met de bedoeling dat hiermee winst wordt gemaakt.

Wat is een turbo?

Een turbo is een beleggingsinstrument dat meer geschikt is voor ervaren beleggers. Met een hefboomeffect kun je beleggen in een onderliggende waarde waaraan de turbo gekoppeld is, bijvoorbeeld aandelen.

Beleggen in aandelen

Ook kun je beleggen in goud door aandelen van goudmijnen aan te schaffen. Stijgt de goudprijs, dan stijgt het aandeel in het bedrijf dat de goudmijn in bezit heeft of beheert meestal mee.  Het blijft echter belangrijk om ook het bedrijf zelf goed onder de loep te nemen. Als het bedrijf een slechte bedrijfsvoering heeft bijvoorbeeld, kan dit de koers van het aandeel negatief beïnvloeden.

Investeren in goud: voor- en nadelen

Het grote voordeel van investeren in goud is dat het een relatief veilige belegging is omdat het weinig volatiel is. Ook is goud nauwelijks onderhevig aan inflatie waardoor de waarde vrij stabiel blijft.

Een nadeel van goud kan zijn dat het geen rendement oplevert op de korte of middellange termijn. Er wordt geen dividend of rente uitgekeerd, wat wel het geval is bij andere beleggingsproducten.

Spaar tegen hoge rentes

Wat wel rendement oplevert op de korte en middellange termijn is sparen tegen aantrekkelijke rentes en momenteel zitten de spaarrentes nog steeds in de lift. Verdere ECB-rentestijgingen zijn, nu de inflatie onder de doelstelling van 2% ligt, minder waarschijnlijk. Echter, door de toenemende concurrentie op de spaarmarkt is het niet waarschijnlijk dat de rentes op de korte termijn zullen dalen. Bij onze partnerbanken in verschillende EU landen kun je profiteren van spaarrentes tot wel 3,70% per jaar. Vergelijk onze spaarrekeningen en deposito’s en maak gratis een Raisin-account aan.

Wat is volatiliteit
Wat is volatiliteit

De volatiliteit geeft aan hoe sterk een waardepapier of commodity in waarde kan schommelen. Het is moeilijk om de toekomst te voorspellen en daarom is de historische volatiliteit van een investering vaak een belangrijke indicatie. Hoe kun je de volatiliteit van een belegging berekenen? Raisin legt uit.

Lees meer
ETF's
ETF's

Een ETF is een eenvoudig beleggingsconcept, dat is ontwikkeld zodat beleggers gemakkelijk risico kunnen spreiden. Verreweg de meeste ETF’s zijn indextrackers. In de volksmond worden de begrippen door elkaar gebruikt. Maar wat is een ETF eigenlijk? Waar liggen kansen en waar moeten (beginnende) beleggers goed op letten?

Lees meer
ETF-portefeuille samenstellen
ETF-portefeuille samenstellen

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer