Passief inkomen genereren

HomeFIRE › Passief inkomen

Het is de droom van velen: leven van een passief inkomen. Over het algemeen kun je alleen met het opzetten van een goedlopend bedrijf genoeg passief inkomen genereren en dat betekent hard werken. Toch kunnen je passieve inkomsten generen die een mooie aanvulling op je hoofdinkomen kunnen zijn of deze op den duur zelfs kunnen vervangen.  

Op deze pagina vind je 10 realistische tips voor een passief inkomen. Ga slim om met wat je hebt en plan verstandig om een aantrekkelijk passief inkomen te genereren. Hier hoef je het wiel niet opnieuw voor uit te vinden.

3,29%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,50%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Passief inkomen – realistische voorbeelden

Misschien heb je verschillende pagina’s langs zien komen, die beweren dat je met affiliate-marketing of het publiceren van je eigen online-boek of cursus gemakkelijk veel passief inkomen kunt genereren. Dit is weliswaar niet onmogelijk, maar hier zitten belangrijke haken en ogen aan.

De markt voor online boeken en cursussen is simpelweg te klein om voor veel mensen genoeg inkomsten te genereren. En de competitie is groot. Affiliate-marketing lijkt relatief eenvoudig, maar ook dat vereist je constante aandacht om bijvoorbeeld je positie bij Google op peil te houden.

Je moet veel tijd investeren om iets op te zetten dat zich later rendeert. Vaak komt dit eerder neer op loon naar werken dan echt passief inkomen. Daarom geven wij je hier tien realistische tips, die je zonder veel moeite om kunt zetten.

Verwacht geen direct gouden bergen. Begin klein en bouw uit verschillende bronnen langzaam je inkomsten op.

Passief inkomen genereren met bezit

Heb je bezittingen? Dan zijn er mensen die graag jouw bezittingen willen gebruiken. De moderne economie maakt het samenbrengen van vraag en aanbod gemakkelijker dan ooit. Onze eerste vijf tips richten zich op het rendabel inzetten van je eigen bezit.

Vijf tips om je spullen te verhuren:

  1. Verhuur je koopwoning
  2. Verhuur je huurwoning
  3. Verhuur je auto
  4. Verhuur je camper
  5. Verhuur je andere spullen

Tip 1 – verhuur je koopwoning

Heb je een woning gekocht? Dan kun je jouw koopwoning onderverhuren. En zelf ergens anders wonen, waar de huren lager zijn. Ook kun je bijvoorbeeld een kamer in je woning verhuren. Het verhuren van je eigen woning is extra aantrekkelijk omdat je met de afbetaling van je huur direct investeert voor later – in steen.

Op de korte termijn is het verhuren van je woning via Airbnb natuurlijk een uitstekende optie. Met een woning in een van de grote steden kun je zo vaak een deel van je vakantie terugverdienen. Loop altijd goed de belastingregels en lokale wetgeving na.

Wil je liever verhuren op de lange termijn? Dan kun je denken aan platforms zoals Housinganywhere en Homelike. Wil je helemaal geen gedoe? Dan zijn er in de grote steden bureaus die voor een deel van de huur alles voor je regelen.

Hypotheek
Hypotheek

Verreweg de meeste hypotheken vallen in Box 1. Zo kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Meestal is dit voordelig en verstandig. Maar als je hypotheekrente erg laag is, kun je dan je hypotheekschuld zomaar in Box 3 opgeven? Levert dit dan ook echt wat op? Lees meer!

Lees meer

Tip 2 – verhuur je huurwoning

Heb je een huurwoning? Ook dan is het mogelijk om je woning onder te verhuren. Mits je toestemming van de verhuurder hebt. Het verhuren van een kamer in je huurwoning is meestal mogelijk. Alle regels omtrent het onderverhuren van je eigen huurwoning kun je nalezen in dit artikel van hellolaw.

Tip 3 – verhuur je auto

Auto’s staan gemiddeld 95% van de tijd stil. Het is dan ook niet voor niets dat er meer en meer deelauto’s op de straten van de grote steden staan.

Hecht je niet zo sterk aan je ijzeren ros en vind je het geen probleem om flexibel met je eigen auto om te gaan? Kijk dan eens bij snappcar. Met deze dienst kun je als particulier je eigen auto verhuren. Je krijgt direct een eerste inschatting van de opbrengsten.

Rijd je vaker een bepaald traject? Of maak je lange tochten en heb je nog een plaatsje vrij? Zet dan je ritten online bij blablacar. Door te carpoolen, rijd je zelf al snel volledig gratis.

Tip 4 – (koop en) verhuur een camper

Een camper geeft het ultieme gevoel van veiligheid. En een camper is een stuk goedkoper dan een huis. Je kunt ervoor kiezen, om een aantal maanden per jaar in je camper door te brengen. Bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden. Zo spaar je veel geld aan huurkosten.

In de overige maanden, kun je zelf flexibel iets huren en je eigen camper weer verhuren. Voor een camper betalen particulieren per nacht al snel net zoveel als voor een hotel. Als je slim hierop inspeelt, bijvoorbeeld door je camper juist in de zomermaanden te verhuren, kun je jouw eigen huur weer terugverdienen. 

Zo woon je het hele jaar door praktisch gratis. Je betaalt alleen benzine en onderhoudskosten aan je camper.

“Het aantal campers in Nederland groeit explosief en er komen steeds meer jongere eigenaren bij.”

Tip 5 – verhuur je overige bezittingen

Ken je Peerby al? Via dit sympathieke platform biedt je allerlei soorten spullen online ter verhuur aan. Zoals je bakfiets, boormachine of zelfs een reisbench voor een huisdier. 

Als je een middagje besteedt aan het online zetten van je spullen, kun je daarna een paar keer per maand iets kleins verhuren dat je anders toch niet gebruikt. En je leert je buren beter kennen.

Eerder stoppen met werken
Eerder stoppen met werken

De AOW-leeftijd schuift steeds verder op. Meer en meer Nederlanders kijken naar mogelijkheden om eerder te stoppen met werken. Wat komt er financieel allemaal op je af? Hoeveel geld ga je nodig hebben – en hoe bereken je dat? Hoe zit het met de belastingen, toeslagen en de spaartaks? Lees alles wat je moet weten in ons grote artikel over eerder stoppen met werken!

Lees meer
Eerder met pensioen
Eerder met pensioen

De pensioenleeftijd is niet hetzelfde als de AOW-leeftijd. Vaak kun je ook voor je AOW al met pensioen gaan. Je hebt verschillende mogelijkheden om vervroegd pensioenuitkeringen in te laten gaan. Hoe regel je dat en wat zijn de voorwaarden? Hoeveel impact heeft dit op je pensioen? Vind een antwoord op deze en meer vragen in dit uitgebreide artikel.

Lees meer

Passief inkomen genereren met vermogen

De gemakkelijkste manier om geld te verdienen, is door geld te hebben. Helaas laten ongelofelijk veel Nederlanders ieder jaar astronomische bedragen liggen. Hier kun je iets aan doen.

Tip 6 – beleggen

Beleggingen zijn riskant. Beleg dus nooit geld dat je misschien nodig gaat hebben. Als je gaat beleggen, kun je op twee manieren passief inkomen genereren. Door te verkopen tegen een hogere prijs, of met behulp van dividenduitkeringen.

Als je besluit te gaan beleggen, moet je jezelf altijd eerst de volgende drie vragen stellen:

  • Kan ik de risico’s inschatten?
  • Kan ik mentaal omgaan met grote verliezen?
  • Kan ik het geld echt missen?

Meer weten over beleggen in ETF’s? Klik dan op een van de onderstaande infocards.

ETF
ETF

ETF’s zijn een eenvoudig beleggingsconcept. Ontwikkeld zodat beleggers gemakkelijk risico kunnen spreiden. Verreweg de meeste ETF’s zijn indextrackers. In de volksmond worden de begrippen door elkaar gebruikt. Maar wat is een ETF eigenlijk? Waar liggen kansen en waar moeten (beginnende) beleggers goed op letten?

Lees meer
ETF Dividend
ETF Dividend

Dividend spreekt beleggers aan. Periodieke winstuitkeringen zonder transactiekosten. Ook bij ETF’s kun je dividend uitbetaald krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt die gericht zijn op het maximaliseren van dividend. Heb je hier ook echt wat aan als belegger?

Lees meer
ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s

Lees meer

Tip 7 – crowdfunding

Crowdfunding is een sympathieke vorm van beleggen. Geloof je in het idee van een ander? Dan verwerf je aandelen en help je iemand om zijn of haar droom te verwerkelijken.

Let wel, er is vaak een reden waarom crowdfundingcampagnes nodig zijn. Vaak willen banken een dergelijk risico niet aangaan. Deze vorm van investeren gaat gepaard met een hoog risico op een volledig verlies.

Tip 8 – spaar met rente

Op je spaarrekening krijg je rente, en zo groeit je geld ieder jaar. Sparen is eigenlijk de ideale vorm van passief inkomen genereren. Zonder het risico van beleggen.

Helaas zijn de spaarrentes in Nederland historisch laag. Raisin wil spaarders helpen om nog een aantrekkelijk rendement te behalen. Zet je spaargeld in andere EU-landen opzij, en behaal nog rentes tot 1,5% per jaar. Dit levert al snel een paar honderd euro extra op per jaar, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekening
Spaarrekening

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken. Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Passief inkomen genereren met je creatieve talent

Ook nog op zoek naar wat spannendere tips om passief inkomen te genereren? Hieronder hebben we twee bonus tips.

Tip 9 – besteed je werk uit

Deze optie is vooral interessant voor zelfstandigen. Die kunnen de mogelijkheden van remote werken benutten om zelf opdrachtgever te worden. Misschien kun je een deel van je werkzaamheden uitbesteden. Zelf blijf je natuurlijk eindverantwoordelijk. 

Het verschil tussen jouw eigen tarief en het tarief dat je betaalt, kun je als passief inkomen beschouwen.

Tip 10 – zet iets op dat echt waarde heeft

Voor niets gaat de zon op. Dit geldt ook voor affiliate-marketing, stock-fotografie, blogs en andere bronnen van passief inkomen. Heb je een uniek talent? Of unieke inzichten? Die kun je delen en zelf iets opzetten dat passief inkomen genereert. 

Verwacht hier in het begin niet te veel van en wees geduldig. Maak je bijvoorbeeld stockfoto’s voor Shutterstock? Probeer verschillende thema’s en motieven uit en kijk later waar je het meeste succes mee hebt. Dan weet je waar je meer tijd in kunt investeren.

Spaar met Raisin voor passief inkomen

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met je passieve inkomen? Met verschillende bronnen van inkomen wordt het makkelijker om je doel te bereiken. Spaar met Raisin en profiteer van rentes tot 3,70% per jaar. Kleine moeite, flink verschil.

Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer