Stijging spaarrentes neemt permanente trekjes aan

– nieuwe toprentes in Nederland

Publicatiedatum: 18 mei 2022

Home > Raisin Insights > Nieuwe toprentes in Nederland

Verschillende Nederlandse banken verhoogden in de afgelopen maanden met soms grote stappen de rentes op spaardeposito’s. Onder de grote spelers stelden o.a. ABN AMRO en Rabobank de rentes op hun spaardeposito’s naar boven bij. Ook NIBC Direct en DHB Bank bieden hun spaarders hogere rentes op verschillende looptijden.

Ondertussen trekken ook de hypotheekrentes in vrijwel de gehele eurozone sterk of minder sterk aan, een duidelijk teken dat geld weer ‘meer waard wordt’.

Toch merkt het leeuwendeel van de Nederlandse spaarders hier nog niets van. Vooral omdat de spaarrentes zeer sterk afhankelijk zijn van het depositorentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), en de reactie van de centrale bank op de huidige inflatiecijfers is vooralsnog op z’n zachtst gezegd conservatief.

Ook in andere EU-landen zijn de spaarrentes afhankelijk van het monetair beleid van de ECB. Toch valt op dat de rentes die banken in deze landen bieden, beginnen te stijgen. Waar de Duitse tak van de ING vorige week nog aankondigde de negatieve rente vrijwel af te schaffen, wachten we hier in Nederland nog vergeefs op.

Dankzij de opkomst van internationaal sparen in de EU, kunnen Nederlandse spaarders nu profiteren van nieuwe toprentes in landen, die net als Nederland de hoogste kredietbeoordeling hebben (AAA).

Rentes op termijndeposito’s omhoog bij Nederlandse banken

In Nederland zijn vooral de rentes op termijndeposito’s gestegen. Nederlandse banken blijken voorlopig nog niet happig op vrij opneembaar spaargeld, en gaan voor geld dat met meer zekerheid op een rekening blijft staan, en dan met name op de langere looptijden. Dit sluit aan bij de stijgingen in de kapitaalmarktrentes – om een stijging in de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen te zien, zal de ECB echter de depositorente omhoog moeten trekken.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid bij de ECB, maakte bekend in een nog uit te zenden aflevering van het tv-programma College Tour dat zijn voorkeur uitgaat naar een renteverhoging van 25 basispunten in juli. De huidige depositorente gaat in dit geval van min 0,50% naar min 0,25%. Het zou de eerste renteverhoging zijn van de ECB sinds 2011. Mocht de verhoging niet het gewenste effect hebben en de inflatie niet indammen dan sluit Klaas Knot een grotere rentestap niet uit.

Als volgt een overzicht van de hoogste rente per spaarrekening/looptijd geboden door Nederlandse banken (rentetarieven van 18 mei 2022):

Soort product Rente per jaar Gestegen in de laatste drie maanden?
Vrij opneembaar sparen 0,05% (LeasePlan Bank) Nee
Deposito, looptijd 12 maanden 0,30% (Yapi Kredi) Ja
Deposito, looptijd 24 maanden 0,50% (Anadolubank) Ja
Deposito, looptijd 36 maanden 0,75% (Yapi Kredi / NIBC Direct) Ja
Deposito, looptijd 48 maanden 0,90% (NIBC Direct) Ja
Deposito, looptijd 60 maanden 1,00% (NIBC Direct) Ja

Beste aanbiedingen van banken uit landen met
AAA-rating

Zweden is, naast Nederland, een van de weinig landen die van toonaangevende ratingbureaus de hoogste AAA-rating krijgt. Nordax en Klarna zijn voorbeelden van twee Zweedse banken die spaarrekeningen aanbieden in Nederland.

Klarna, de toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten, is zeer geïnteresseerd in Nederlands spaargeld, met als gevolg stevige rentestijgingen. De rentes bij de Zweden lopen nu op van 0,87% (gestegen van 0%) op één jaar, tot wel 1,32% p.j. op 4 jaar looptijd (gestegen van 0,88% p.j.). De rekeningen van Klarna zijn te openen via spaarplatform raisin.nl.

Als volgt een overzicht van de hoogste rente per spaarrekening/looptijd geboden door banken uit AAA-landen (rentetarieven van 18 mei 2022):

Soort product Rente per jaar Aanbieder/land Gestegen in de laatste drie maanden?
Vrij opneembaar sparen 0,17% Nordax Bank (Zweden) Nee
Deposito, looptijd 12 maanden 0,87% Klarna Bank (Zweden) Ja
Deposito, looptijd 24 maanden 1,12% Klarna Bank (Zweden) Ja
Deposito, looptijd 36 maanden 1,22% Klarna Bank (Zweden) Ja
Deposito, looptijd 48 maanden 1,32% Klarna Bank (Zweden) Ja
Deposito, looptijd 60 maanden 1,00% NIBC Direct (Nederland) Ja