7 spaartips: ‘millennials hebben financiële voorlichting nodig’

Publicatiedatum: 28 maart 2023 - Aangepast 17 april 2023

Home › Insights › Week van het Geld

We kunnen natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met financiële voorlichting, maar moeten we onze ogen juist niet richten op millennials die vaak zelf met tienduizenden euro’s studieschuld zitten, bijna de helft van hun loon aan huur uitgeven en van Shop nu, Betaal later hun levensmotto hebben gemaakt? Veel jonge stedelingen hebben door de inflatie- en woningcrisis de hoop om een huis te kopen opgegeven en besteden het geld dat ze normaliter zouden sparen voor een hypotheek nu uit aan mooie reizen, etentjes en koffie buiten de deur en luxeproducten. Hopende op een flinke crash in de huizenmarkt, denken veel van hen niet bewust na over hun toekomstige financiën. Raisin.nl onderzocht het spendeergedrag van millennials en geeft 7 spaartips.

Millennials in de financiële puree

Millennials lijken het pispaaltje te zijn van alle generaties: zowel Boomers en Gen-X-er als jonge Gen Z-ers vinden van alles van millennials. Maar deze generatie heeft het niet makkelijk, vooral niet op financieel gebied. Volgens onderzoek gaf in 2018 36% van respondenten geboren tussen 1981 en 1996 aan zich financieel kwetsbaar te voelen. In slechts vier jaar tijd is dit percentage gestegen tot maar liefst 49%. FNV Young & United voorzitter Yasmin Ait Abderrahman is van mening dat vooral jonge millennials net achter het vissen wat betreft koopkracht maatregelen omdat ze vaak niet in aanmerking komen voor bepaalde regelingen en toeslagen.

Ook op de huizenmarkt hebben millennials het niet makkelijk. Millennial en Rabobank econoom Nic Vrieselaar zegt dat zijn generatie veel meer moet neerleggen voor een huis dan eerdere generaties en niet alleen voor koopwoningen. Veel millennials komen niet in aanmerking voor sociale woningbouw en door het woningtekort is huren in de vrije sector voor veel alleenstaanden met een gemiddeld inkomen niet te betalen. Zelfs voor koppels met twee fulltime banen is het in de grote steden een opgave om naast huur te kunnen sparen voor bijvoorbeeld een hypotheek. Volgens het CBS spendeerden huurders onder de 35 jaar in 2021 gemiddeld 41,4% van hun inkomen aan huur. Ter vergelijking: het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen ligt op 32,9%. Velen komen rond, maar hebben geen buffer en de hoge inflatie vergroot de financiële kwetsbaarheid.

 

In 2021 woonde 52,9% van de 18- tot 30-jarige thuis, vergeleken met 43,9% in 2012. Iets verder van huis in de Verenigde Staten is dit percentage voor jonge millennials volgens financiële instituut Morgan Stanley ongeveer hetzelfde en kan deze leeftijdsgroep de bling maar moeilijk bedwingen. Geld dat bespaard wordt op huur of een hypotheek wordt gespendeerd aan dure handtassen en andere luxe items. Ondanks de hoge inflatie maakt de markt voor luxe artikelen een groei door en deze is voornamelijk te danken aan de uitgaven van Gen-Z-ers en millennials. Volgens onderzoek van Bain groeide de wereldwijde verkoop van luxe artikelen in 2022 met ongeveer 22%, van $ 305 miljard in 2021 naar $ 366 miljard dit jaar. Een groot deel van deze stijging kan worden toegeschreven aan een nieuwe generatie jongere kopers die de markt betreedt. Mocht je je afvragen hoe deze dure aankopen worden gefinancierd in tijden van crisis: Shop nu, Betaal later. De creditcardschulden staan op een recordhoogte en stegen in het laatste kwartaal van 2022 met 19%. Business of Fashion verwacht dat Generatie Z naar verwachting in 2035 zo’n 40% van de wereldwijde markt voor persoonlijke luxegoederen zal vertegenwoordigen. Tijd dus voor actie: hoe kunnen millennials hun drang naar bling bedwingen en een goed voorbeeld geven aan jongere generaties? Spaarplatform Raisin.nl geeft 7 spaartips.

Zeven spaartips voor millennials

1. Houd een doel voor ogen

Als je begint met sparen is het altijd goed om een doel voor ogen te hebben. Experts raden altijd aan om een financiële buffer te hebben van ten minste drie keer je maand salaris. Zo kun je een aantal maanden in je onderhoud voorzien, mocht je onverwacht zonder inkomen komen te zitten. Misschien heb je al een buffer en wil je sparen met een ander doel zoals een vakantie, een opleiding of een auto.

 

2. Houd een gelddagboek bij

Door een tijdje een gelddagboek bij te houden, kun je precies nagaan wat je uitgeeft en zien waarop je eventueel kunt besparen. Heb je abonnementen waar je geen gebruik van maakt of haal je elke dag koffie to-go? Kijk of en hoe je op deze zaken kunt besparen.

 

3. Bepaal wat belangrijk is

Geld besparen is verstandig, maar dit betekent niet dat je geen geld kunt uitgeven aan zaken die niet strikt noodzakelijk zijn, maar die je wel belangrijk vindt. Wil je je koffie to-go niet opgeven? Kijk dan of je de frequentie kunt beperken. Doe je graag aan fotografie en heb je een dure camera op het oog? Bespaar hier dan niet op en maak de camera onderdeel van je spaardoel.

 

4. Kies een spaarrekening met hoge rente

Over spaardoelen gesproken, ga voor een spaarrekening met een hoge rente en dit is meestal niet de spaarrekening bij je thuisbank. Adviesbureau Capco deed onderzoek naar de bankkeuze van jongeren en concludeerde dat maar liefst 71% van Generatie Z, de opvolgers van millennials, een bank kiest gebaseerd op de keuze van hun ouders. Veel banken in andere EU landen bieden veel hogere rentes, dus het loont zich als zowel jongeren als oudere generaties ook hun opties over de grens in ogenschouw nemen.

 

5. Spaar automatisch

Kies voor automatisch sparen zodat je er niet over hoeft na te denken handmatig geld opzij te zetten. Als je denkt dat je niet veel kunt missen, begin dan met een klein bedrag en bouw dat elke maand of elk kwartaal op.

 

6. Zorg dat je je financieel schoolt

Goed met geld omgaan vraagt een bepaald financieel bewust zijn, dus zorg ervoor dat je je financieel schoolt. Het Nibud biedt handige tips en producten waar je financieel wijzer van wordt. Ook kun je de financiële en economie secties van de dagbladen in de gaten houden. zodat je weet wat het effect is van financieel en economisch beleid op jouw geldzaken.

 

7. Overweeg te investeren

Zodra je een beter idee hebt van wat er speelt in de economie en de financiële sector, zou je kunnen overwegen om te investeren. Investeren is niet zonder risico, maar kan een uitstekend rendement opleveren. Volgens Raisin’s zogenaamde havermelk-latte index zou je wanneer je op je 25ste begint met beleggen met een inleg van 100 euro per maand, je tegen je pensioen een bedrag van €120.735 kunnen incasseren. Begin je pas op je 35ste hiermee, dan is je rendement een stuk lager: namelijk €56.078.

Eelco Habets algemeen directeur bij Raisin.nl zegt over het spaargedrag van jongeren:

 

Jongeren verwachten op latere leeftijd meer geld over te houden -ze nemen bijvoorbeeld een goed betaalde baan en/of een salarisverhoging als gegeven zonder dat dit zeker is- en beschouwen het nadenken over de toekomstige financiën als iets voor later. Dit resulteert vaak in uitgaven zonder voldoende overweging. In combinatie met een consumptiecultuur die gevoed wordt door sociale media, ligt overconsumptie veelal op de loer.

Mede door de torenhoge inflatie en de gestegen huizenprijzen gaan jongeren tegenwoordig anders met geld om dan 20 jaar geleden – deze zaken zijn namelijk direct voelbaar en beïnvloeden hun gedrag. Wat jongeren echter vaak vergeten is dat zaken waarmee ze momenteel te maken hebben niet alleen duurder worden, maar dat ze simpelweg meer en bredere uitgaven zullen hebben naarmate ze ouder worden. Het is dus belangrijk om bijtijds na te denken over je financiële toekomst. Hoe jonger je namelijk bent, hoe langer je de tijd hebt om vermogen op te bouwen door middel van bijvoorbeeld sparen of beleggen. Dankzij het principe van samengestelde rente neemt de rente die je genereert bovendien exponentieel toe. En hoe eerder je begint, hoe sterker dat effect.