Rietumu Bank

Sparen bij Rietumu Bank uit Letland

2,91
%
p.j.
5 jaar | EUR

Deposito sparen

Zekerheid van een vaste rente tot 3,56% p.j.

Keuze uit looptijden van 6 maanden t/m 5 jaar

Open eenvoudig online

✓ Geheel gratis – geen verborgen kosten

ⓘ Bij deze bank geldt bronbelasting (Letland). Lees over vermindering onder ‘Details’

Alle deposito's van Rietumu Bank

Rentetarief Looptijd/Product Valuta
3,50 % p.j.
6 maanden EUR
3,56 % p.j.
1 jaar EUR
3,10 % p.j.
2 jaar EUR
3,10 % p.j.
3 jaar EUR
3,01 % p.j.
4 jaar EUR
2,91 % p.j.
5 jaar EUR

Over Rietumu Bank

Rietumu Bank (“Rietumu“) is de grootste bank in particulier bezit in Letland, de vierde grootste bank naar balansgrootte en is de derde meest winstgevende bank van alle financiële instellingen, zowel lokale als internationale partijen, die in het land actief zijn.

De bank is gespecialiseerd in zakelijke klanten en vermogende particulieren uit zowel Letland als de EU. Rietumu biedt een breed scala aan producten voor bedrijfsfinanciering, regionale en wereldwijde handel, internationaal betalingsverkeer en een breed spectrum aan beleggingsproducten.

Sinds haar oprichting in 1992, is Rietumu gestaag een van de meest effectieve en snelst ontwikkelende banken in de Baltische staten. De bank heeft een lange reeks aan (inter)nationale onderscheidingen in de financiële sector in de wacht gesleept, waaronder nominaties voor de beste private bank in de regio.

In 2022 behaalde Rietumu een nettowinst van € 19,1 miljoen. De totale activa van de bank bedroegen eind 2022 € 1,4 miljard, en het aangetrokken spaargeld € 952 miljoen.

Details

Effectief rentetarief
2,79 % p.j.
Nominaal rentetarief
2,91 % p.j.
Looptijd/Product
5 jaar
Beschikbaarheid
Einde looptijd
Rente-uitkering
Einde looptijd - het rentetarief staat vast voor de gehele looptijd
Kosten
Geen
Valuta
EUR
Min./max. bedrag
20.000 – 100.000  EUR
Verlenging
  • Verlenging is alleen mogelijk 28 tot 5 dagen voor de vervaldatum
  • 100% Online
  • Wijziging van looptijd mogelijk
  • Rente-uitkering op de vervaldatum
Bronbelasting
Letland heft een standaard bronbelasting op spaarrente van 20%. Als belastingplichtige in Nederland kun je deze belasting eenvoudig verminderen naar 10%. Hiertoe overleg je uiterlijk 8 weken voor de vervaldatum een Letse woonplaatsverklaring (aangeleverd door Raisin met instructies). De resterende 10% bronbelasting kun je in beginsel verrekenen met je in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting sparen en beleggen (box 3), waardoor je per saldo geen (dubbele) belasting betaalt over spaarrente uit Letland. N.B.: om de buitenlandse bronbelasting te kunnen verrekenen, dien je in eerste instantie voldoende belasting te betalen in box 3. Lees meer in het Productinformatieblad.

Over het land

Letland, gelegen in het centrum van de Baltische staten, is een parlementaire democratie die sinds 1991 onafhankelijk is, sinds 2004 lid van de Europese Unie (EU) en sinds 2014 deel uitmaakt van de eurozone. De Letse economie wordt gekenmerkt door een hoge mate van bedrijfsvriendelijkheid, wat ook tot uiting komt in een groot aantal succesvolle starters, met name in de hoofdstad Riga. Letland heeft een solide economie (S&P-rating: A+) en met een nationale schuld van 45,5% (2020) van het bruto nationaal product, een van de laagste schuldratio’s in Europa. Ter vergelijking hebben Nederland en Duitsland een schuldratio van 54,0% en 68,9%, respectievelijk (bron: Internationaal Monetair Fonds). Cultureel gezien boeit Letland met sterke Noord-Europese invloeden, Hanze-architectuur en zijn beroemde muziekfolklore.

S&P Kredietstatus land: A (Datum augustus 21, 2020)

Depositogarantie

Overeenkomstig de EU-Richtlijn 2014/49/EU wordt spaargeld gegarandeerd door het Letse wettelijke depositogarantiestelsel tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Deze wettelijke garantie geldt voor alle natuurlijke personen, ongeacht of deze in Letland of elders wonen. Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel (Noguldījumu garantiju fonds) is de Letse Financial and Capital Market Commission (FKTK). Kenmerken van het depositogarantiestelsel (zie ook http://www.fktk.lv/en/):

Depositogarantiestelsel Letland (Noguldījumu garantiju fonds, NGF)
Beschermingslimiet € 100.000 per rekeninghouder per bank
Uitbetalingstermijn 7 werkdagen
Uitbetalingsvaluta Euro
Uitvoerende instantie NGF of bank aangewezen door het NGF
Methode van uitbetaling Girale betaling

Wat is Raisin?

Raisin geeft je toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – en dat alles via één platform en volledig onlineOnze diensten zijn gratis voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Er sparen al meer dan 1 miljoen Europese klanten voor meer dan € 60 miljard bij onze 257 partnerbanken.

Om te sparen bij onze partnerbanken open je je gratis Raisin-rekening, je persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens open en beheer je zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als je je spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen.

Je spaargeld wordt gedekt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per rekeninghouder per bank, of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta. Lees meer over depositogarantie >>

Vragen of feedback? Onze klantenservice staat elke werkdag (8:30 – 16:30) voor je klaar. Tel. 085 064 4479 of stuur ons een e-mail op klantenservice@raisin.nl.