Sparen voor je kleinkind

Een spaarrekening openen

Home › Sparen › Sparen voor kleinkind

Een van de mooiste dingen aan oma of opa zijn is het verwennen van je kleinkinderen. Natuurlijk wil je later ook een bijdrage leveren aan hun studie of koopwoning. Je kunt op verschillende manieren sparen voor je kleinkind.

In het kort
 • De huidige rente in Nederland is erg laag
 • Spaargeld levert met een lage rente zelfs bij een lange looptijd nauwelijks iets op
 • Je kunt een rekening op eigen naam of op naam van je kleinkind openen
 • Met Raisin kun je veilig sparen tegen een hoge rente tot 1,50% per jaar

De belastingwetgeving maakt een spaarrekening openen voor je kleinkind soms onoverzichtelijk. Wat is nu de slimste en veiligste manier om te sparen, het liefste met een aantrekkelijke rente? Is het beter om een rekening te openen in je eigen naam of toch in de naam van je kleinkind zelf? Ontdek alles wat je moet weten over het uitkiezen van de juiste spaarrekening voor kleinkinderen.

Een spaarrekening voor je kleinkind

Veel grootouders kijken er naar uit om een spaarrekening voor hun kind te openen. Op een mooie, symbolische manier zet je geld vast dat door de loop der jaren groeit. Zo groeit de rekening samen met je kleinkind.

Helaas is de realiteit op het moment anders. De rente is historisch laag. Daarom ontvang je zelfs op een spaarrekening die op de lange termijn uitgericht is nauwelijks rente. Beleggen is voor veel grootouders geen optie vanwege de risico’s die daaraan verbonden zijn. Hoe kun je dan nog wel veilig sparen tegen een aantrekkelijke rente?

Rente op spaarrekeningen voor je kleinkind

Er zijn verschillende redenen waarom de rente op het moment zo laag is. Anno 2021 is de verwachting niet dat de spaarrente in de komende tijd (flink) omhoog gaat. Waarom is de rente op een spaarrekening voor je kleinkind zo belangrijk? Hoeveel maken die tienden van een procent nu eigenlijk uit? Dat kun je hieronder in de tabel zien:

Vast inlegbedrag van € 10.000 Jaarlijkse rente van 0,2%* Jaarlijkse rente van 0,6%* Jaarlijkse rente van 1,0%* Jaarlijkse rente van 1,4%*
Na 4 jaar € 10.080 € 10.242 € 10.406 € 10.571
Na 8 jaar € 10.161 € 10.490 € 10.829 € 11.176
Na 12 jaar € 10.242 € 10.744 € 11.286 € 11.815
Na 16 jaar € 10.325 € 11.004 € 11.725 € 12.491

*Samengestelde rente (compound interest), uitgekeerd na ieder vol jaar

Bij een verschil van slechts iets meer dan één procentpunt, ontvang je in ons voorbeeld na 16 jaar meer dan € 2000 extra. Vooral bij sparen op de lange termijn maakt de rente een groot verschil. Vergelijk dus spaarrekeningen voor je kleinkinderen en kies een spaarrekening met een goede rente.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer

In eigen naam of op de naam van je kleinkind?

Je hebt besloten om voor een je kleinkind een spaarrekening te openen. De eerste vraag waar je nu mee te maken krijgt, is of je de rekening in je eigen naam of op naam van je kleinkind opent. Beide vormen hebben voor- en nadelen, die voornamelijk te maken hebben met de belastingen. Ook gelden voor beide spaarrekeningen andere voorwaarden.

Eigen rekening – belastingen

Over een spaarrekening betaal je belasting zodra je boven het vrijstellingsbedrag uitkomt. Hierbij maakt het niet uit dat het spaargeld later voor je kleinkind bedoeld is. Het volledige bedrag dat je spaart moet je opgeven in Box 3 van je belastingopgave.

Spaarrekening op naam van je kleinkind – belastingen

Ook een spaarrekening voor je kleinkind wordt meegenomen in de belastingopgave. Hierbij is het belangrijk of je kleinkind jonger dan 18 jaar is. Als dit het geval is, wordt het spaartegoed bij de belastingopgave van de ouder(s) of voogd(en) meegenomen. Hiervoor gelden dan dezelfde vrijstellingsvoorwaarden.

Schenkbelasting

Met schenkbelasting krijg je alleen te maken als je spaart in eigen naam en het bedrag later schenkt aan je kleinkind. Als je kleinkind nog geen 18 jaar oud is, moeten zijn of haar ouders de belasting afdragen. Tot een bepaald vrijstellingsbedrag kun je belastingvrij schenken. Ook kun je ervoor kiezen om het bedrag aan je eigen kinderen te schenken, hier gelden hogere vrijstellingsbedragen. 

Op deze regel bestaan echter uitzonderingen. Zo kun je een zeer hoog bedrag schenken aan je kleinkinderen (tussen de 18 en 40 jaar oud) om een koophuis te financieren. Daarnaast kun je ook een bedrag schenken voor een dure studie.

Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen buitenland
Sparen buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

Rekening van jezelf of je kleinkind voorwaarden

De beide spaarrekeningen hebben ook andere voorwaarden. Om een rekening op naam van je kleinkind te openen heb je de toestemming nodig van een ouder of voogd. Daarnaast heeft de ouder of voogd ook tot hun 18e levensjaar het zeggen over het spaargeld. Pas hierna kan je kleinkind zelf kiezen hoe hij of zij het geld gebruiken wil.

Een rekening op eigen naam:

 • Spaartegoed wordt meegerekend bij je eigen belastingopgave
 • Je hebt zelf beschikking over het geld
 • Boven een bepaald schenkingsbedrag (per jaar) betaalt de ontvanger belasting
 • Voor schenkingen aan je eigen kind geldt een hogere vrijstellingsgrens
 • Er is een hoog vrijstellingsbedrag voor een eigen huis of dure studie van je kleinkind

Een rekening op naam van je kleinkind:

 • Spaartegoed wordt meegerekend bij de belastingopgave van de ouder(s) of voogd(en)
 • Een ouder of voogd moet toestemming geven voor het openen van de rekening
 • Tot het 18e levensjaar heeft/hebben de ouder(s)/voogd(en) het zeggen over de rekening
 • Geen schenkingsbelasting

 

Een spaarrekening openen voor je kleinkind – waarom Raisin?

Raisin is een online spaarplatform. Via het platform worden banken en spaarders samengebracht. Vanuit een centrale Raisin-rekening kunnen gebruikers spaarrekeningen openen en beheren. Hiervoor hoeft het identificatie- en aanmeldproces slechts eenmalig doorlopen te worden.

Raisin is volledig gratis voor spaarders. Omdat er alleen rekeningen van partnerbanken uit de EU aangeboden worden, vallen alle rekeningen onder een depositogarantiestelsel. De voorwaarden van deze stelsels zijn op EU-niveau geharmoniseerd. Alle tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en bank (of het equivalent in de lokale valuta) worden gegarandeerd.

Omdat alle rekeningen daarnaast in euro aangeboden worden, krijgen spaarders niet te maken met valutarisico’s – waardedalingen van de valuta waarin de rekening aangehouden wordt ten opzichte van de euro.

Hogere rente

Raisin werkt samen met verschillende partnerbanken in de EU. Omdat er in veel landen meer vraag is naar spaargeld, bieden banken in deze landen een hogere rente. Zo brengen we de beste rentes uit de hele EU samen voor onze spaarders.

Vaak is het voor Nederlanders ingewikkeld of niet mogelijk om een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen. Raisin neemt hier de afhandeling van je spaarrekening voor je over.

Start met sparen

Raisin’s doel is om spaarders de beste rente te bieden! We geven je toegang tot exclusieve spaarproducten van banken uit heel Europa – en dat alles via één platform en volledig online! Onze diensten zijn geheel kosteloos voor jou: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken.

Er sparen in Europa al meer dan 445.000 klanten voor meer dan € 44,0 miljard bij onze 119 partnerbanken.

Raisin is Europa’s leidende online bemiddelaar in spaarproducten van banken uit de Europese Unie. Raisin heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (vergunningnummer: 12045380) en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, zodat je met maximale eenvoud en gemak kan sparen in het buitenland tegen een (veel) hogere rente dan bij je huisbank. Omdat we alleen banken uit de EU aanbieden kun je er zeker van zijn dat je spaargeld gedekt wordt door een depositogarantiestelsel tot € 100.000 per bank.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

De klantenservice van Raisin reageert graag op al je vragen en opmerkingen en is bereikbaar via e-mail op klantenservice@raisin.nl of telefonisch op 020 715 9296 op werkdagen 8.30 – 16.30. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier dat beschikbaar is in het Online Banking systeem. Verdere informatie van vind je op onze Contact-pagina.

Wij beantwoorden graag alle vragen over ons bedrijf en kunnen je informatie geven over de spaarproducten van onze partnerbanken. Wij wijzen je erop dat we geen financieel, fiscaal of andere vorm van advies geven.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Ja. Houd er rekening mee dat wij geen informatie/documenten per post versturen. Alle informatie is beschikbaar op www.raisin.nl. Je productselecties moeten online gemaakt worden. Je ontvangt dan – indien nodig – de contractuele documenten om af te drukken en te ondertekenen.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Bij Raisin kun je kiezen uit aantrekkelijke spaarproducten van banken uit de EU – online en comfortabel vanuit huis. Zo werkt het:

 1. Open een Raisin-rekening bij Raisin Bank via www.raisin.nl. Om de rekening te openen, vul je de online registratie in. Daarna vragen wij je jezelf per online video-identificatie te identificeren bij een expert van onze partner IDnow en een adresbewijs te uploaden/e-mailen naar Raisin.
 2. Zodra je Raisin-rekening geopend is, kun je in je persoonlijke Raisin Online Banking omgeving een spaarproduct kiezen bij een van onze partnerbanken en eventueel aanvullende documenten aanleveren. Maak ten slotte het gewenste inlegbedrag over.
 3. Het openen van het spaarproduct en het doorsturen van het inlegbedrag naar de gewenste partnerbank gebeurt vervolgens volledig automatisch. Alle relevante documenten betreffende je spaarproduct worden in je elektronische postvak in je Online Banking omgeving geplaatst. N.B.: het duurt circa 3 werkdagen om het spaarproduct te openen nadat we aanvraag + de inleg hebben ontvangen.

Aan het einde van de overeengekomen looptijd (in geval van een deposito) of bij beëindiging/sluiting (in geval van een spaarrekening) zal de partnerbank het geld, incl. opgebouwde rente (na inhouding van eventuele bronbelasting), terugstorten op je Raisin-rekening. In geval van een deposito kun je er ook voor kiezen het product te laten verlengen, wat tevens eenvoudig te regelen is in je Online Banking omgeving.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Nee. We benadrukken dat Raisin op geen enkel moment adviezen zal geven met betrekking tot specifieke producten of partnerbanken. Wij kennen jouw persoonlijke vermogenspositie en individuele beleggingsdoelstellingen die je nastreeft niet en zijn daarom niet in staat om dergelijk advies te geven.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Een deel van deze commissie wordt betaald aan Raisin Bank. Deze inkomsten stellen Raisin en Raisin Bank in staat hun diensten gratis aan jou aan te bieden en tegelijkertijd de kwaliteit van de aangeboden diensten voortdurend te verbeteren. Wij kunnen helaas geen verdere details over deze commissies openbaar te maken.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl

De tegenrekening is een betaalrekening op jouw naam bij een Nederlandse/EU bank. Deze tegenrekening is de enige rekening die je kunt gebruiken in combinatie met je Raisin-rekening voor uitgaande betalingen (d.w.z. als je je geld vanuit je Raisin-rekening wilt opnemen).

De Raisin-rekening is een betaalrekening bij Raisin Bank die geen rente opbrengt en die dient als je centrale transactierekening tussen je tegenrekening en spaarproducten bij Raisin’s partnerbanken. Wanneer je een spaarproduct selecteert, zullen wij je Raisin-rekening debiteren en het betreffende bedrag op het gekozen spaarproduct bijschrijven.

De spaarproducten, deposito’s en spaarrekeningen, zijn rekeningen die rente opbouwen bij een (of meer) van onze partnerbanken. Voor elk gekozen spaarproduct wordt een nieuwe rekening geopend bij de betreffende partnerbank in jouw naam. Na het openen van het spaarproduct wordt het bedrag dat je wilt storten automatisch overgeboekt vanaf je Raisin-rekening. Op de vervaldag wordt de inleg vermeerderd met rente (eventueel na aftrek van bronbelasting) automatisch teruggeboekt naar je Raisin-rekening, waar je dan weer vrij over de gelden kunt beschikken en bijvoorbeeld een nieuw spaarproduct kunt selecteren. Bij deposito’s heb je tevens de optie het product te verlengen. Onder speciale omstandigheden is automatische verlenging mogelijk van toepassing, bv. bij een deposito dat te allen tijde beëindigd kan worden zonder een straf te betalen op de originele inleg, of als een deposito een looptijd van 3 maanden of korter heeft.

Was dit artikel nuttig? Ja Nee
Bedankt voor je feedback
Je kunt contact opnemen met onze klantenservice: 020 715 9296, klantenservice@raisin.nl