Sparen voor je kleinkind

Een spaarrekening openen

Home › Sparen › Sparen voor kleinkind

Een van de mooiste dingen aan oma of opa zijn is het verwennen van je kleinkinderen. Natuurlijk wil je later ook een bijdrage leveren aan hun studie of koopwoning. Je kunt op verschillende manieren sparen voor je kleinkind.

In het kort
 • De huidige rente in Nederland is erg laag
 • Spaargeld levert met een lage rente zelfs bij een lange looptijd nauwelijks iets op
 • Je kunt een rekening op eigen naam of op naam van je kleinkind openen
 • Met Raisin kun je veilig sparen tegen een hoge rente tot 1,50% per jaar

De belastingwetgeving maakt een spaarrekening openen voor je kleinkind soms onoverzichtelijk. Wat is nu de slimste en veiligste manier om te sparen, het liefste met een aantrekkelijke rente? Is het beter om een rekening te openen in je eigen naam of toch in de naam van je kleinkind zelf? Ontdek alles wat je moet weten over het uitkiezen van de juiste spaarrekening voor kleinkinderen.

Een spaarrekening voor je kleinkind

Veel grootouders kijken er naar uit om een spaarrekening voor hun kind te openen. Op een mooie, symbolische manier zet je geld vast dat door de loop der jaren groeit. Zo groeit de rekening samen met je kleinkind.

Helaas is de realiteit op het moment anders. De rente is historisch laag. Daarom ontvang je zelfs op een spaarrekening die op de lange termijn uitgericht is nauwelijks rente. Beleggen is voor veel grootouders geen optie vanwege de risico’s die daaraan verbonden zijn. Hoe kun je dan nog wel veilig sparen tegen een aantrekkelijke rente?

Rente

Er zijn verschillende redenen waarom de rente op het moment zo laag is. Anno 2021 is de verwachting niet dat de spaarrente in de komende tijd (flink) omhoog gaat. Waarom is de rente op een spaarrekening voor je kleinkind zo belangrijk? Hoeveel maken die tienden van een procent nu eigenlijk uit? Dat kun je hieronder in de tabel zien:

Vast inlegbedrag van € 10.000 Jaarlijkse rente van 0,2%* Jaarlijkse rente van 0,6%* Jaarlijkse rente van 1,0%* Jaarlijkse rente van 1,4%*
Na 4 jaar € 10.080 € 10.242 € 10.406 € 10.571
Na 8 jaar € 10.161 € 10.490 € 10.829 € 11.176
Na 12 jaar € 10.242 € 10.744 € 11.286 € 11.815
Na 16 jaar € 10.325 € 11.004 € 11.725 € 12.491

*Samengestelde rente (compound interest), uitgekeerd na ieder vol jaar.

Bij een verschil van slechts iets meer dan één procentpunt, ontvang je in ons voorbeeld na 16 jaar meer dan €2000 extra. Vooral bij sparen op de lange termijn maakt de rente een groot verschil. Vergelijk dus spaarrekeningen voor je kleinkinderen en kies een spaarrekening met een goede rente.

In eigen naam of op de naam van je kleinkind?

Je hebt besloten om voor een je kleinkind een spaarrekening te openen. De eerste vraag waar je nu mee te maken krijgt, is of je de rekening in je eigen naam of op naam van je kleinkind opent. Beide vormen hebben voor- en nadelen, die voornamelijk te maken hebben met de belastingen. Ook gelden voor beide spaarrekeningen andere voorwaarden.

Eigen rekening – belastingen

Over een spaarrekening betaal je belasting zodra je boven het vrijstellingsbedrag uitkomt. Hierbij maakt het niet uit dat het spaargeld later voor je kleinkind bedoeld is. Het volledige bedrag dat je spaart moet je opgeven in Box 3 van je belastingopgave.

Spaarrekening op naam van je kleinkind – belastingen

Ook een spaarrekening voor je kleinkind wordt meegenomen in de belastingopgave. Hierbij is het belangrijk of je kleinkind jonger dan 18 jaar is. Als dit het geval is, wordt het spaartegoed bij de belastingopgave van de ouder(s) of voogd(en) meegenomen. Hiervoor gelden dan dezelfde vrijstellingsvoorwaarden.

Schenkbelasting

Met schenkbelasting krijg je alleen te maken als je spaart in eigen naam en het bedrag later schenkt aan je kleinkind. Als je kleinkind nog geen 18 jaar oud is, moeten zijn of haar ouders de belasting afdragen. Tot een bepaald vrijstellingsbedrag kun je belastingvrij schenken. Ook kun je ervoor kiezen om het bedrag aan je eigen kinderen te schenken, hier gelden hogere vrijstellingsbedragen. 

Op deze regel bestaan echter uitzonderingen. Zo kun je een zeer hoog bedrag schenken aan je kleinkinderen (tussen de 18 en 40 jaar oud) om een koophuis te financieren. Daarnaast kun je ook een bedrag schenken voor een dure studie.

Belastingen
Belastingen

Hoe zit het met belastingen als je in het buitenland spaart? Lees meer over bronbelasting en hoe je alles optimaal kunt regelen. Met een overzicht van de regelingen van alle landen waarin Raisin partnerbanken heeft.

Lees meer
Sparen buitenland
Sparen buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer

 Rekening van jezelf of je kleinkind voorwaarden

De beide spaarrekeningen hebben ook andere voorwaarden. Om een rekening op naam van je kleinkind te openen heb je de toestemming nodig van een ouder of voogd. Daarnaast heeft de ouder of voogd ook tot hun 18e levensjaar het zeggen over het spaargeld. Pas hierna kan je kleinkind zelf kiezen hoe hij of zij het geld gebruiken wil.

Een rekening op eigen naam:

 • Spaartegoed wordt meegerekend bij je eigen belastingopgave
 • Je hebt zelf beschikking over het geld
 • Boven een bepaald schenkingsbedrag (per jaar) betaalt de ontvanger belasting
 • Voor schenkingen aan je eigen kind geldt een hogere vrijstellingsgrens
 • Er is een hoog vrijstellingsbedrag voor een eigen huis of dure studie van je kleinkind

Een rekening op naam van je kleinkind:

 • Spaartegoed wordt meegerekend bij de belastingopgave van de ouder(s) of voogd(en)
 • Een ouder of voogd moet toestemming geven voor het openen van de rekening
 • Tot het 18e levensjaar heeft/hebben de ouder(s)/voogd(en) het zeggen over de rekening
 • Geen schenkingsbelasting

 

Een spaarrekening openen voor je kleinkind – waarom Raisin?

Raisin is een online platform. Via het platform worden banken en spaarders samengebracht. Vanuit een centraal Raisin-account kunnen gebruikers spaarrekeningen openen en beheren. Hiervoor hoeft het identificatie- en aanmeldproces slechts eenmalig doorlopen te worden.

Raisin biedt een aantal belangrijke voordelen over traditionele spelers op de markt.

Raisin:

 • Biedt een hogere rente dan de banken in Nederland
 • Is gratis, zonder verborgen kosten
 • Heeft heldere voorwaarden
 • Is serieus met veel klanten in verschillende Europese landen
 • Is veilig met garanties voor jouw spaargeld

Hogere rente

Raisin werkt samen met verschillende partnerbanken in de EU. Omdat er in veel landen meer vraag is naar spaargeld, bieden banken in deze landen een hogere rente. Zo brengen we de beste rentes uit de hele EU samen voor onze spaarders.

Vaak is het voor Nederlanders ingewikkeld of niet mogelijk om een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen. Raisin neemt hier de afhandeling van je spaarrekening voor je over.

Start met sparen

Gratis

Het platform van Raisin is gratis en er zijn geen verborgen kosten. Raisin verdient geld van de bank voor het bemiddelen van spaarklanten.

Helder

Alle voorwaarden zijn helder en in het Nederlands beschikbaar. Van tevoren weet je direct waar je aan toe bent. De rente staat bij een depositorekening die je via Raisin opent vanaf het begin vast. Zo weet je direct hoeveel geld je aan het einde van de looptijd over hebt.

Serieus

Raisin is een grote Duitse aanbieder en Europa’s grootste spaarbemiddelaar. Al meer dan 275.000 klanten werken met Raisin samen om meer uit hun spaargeld te halen.

Veilig

Sparen bij Raisin is veilig. Alle tegoeden via Raisin worden gedekt door het depositogarantiestelsel van het desbetreffende EU-land. Ieder land van de EU hanteert een geharmoniseerd stelsel waarbij tegoeden tot €100.000 per klant per bank gegarandeerd worden. Als er iets gebeurt met de bank, ontvang je jouw geld tot dit bedrag terug.