Spaarrekening baby:

met deze 5 tips spaar je makkelijk!

Home › Sparen › Sparen voor baby

Een spaarrekening voor een baby openen, is een eerste stap naar een stabiele financiële toekomst voor je kind. Een baby krijgen is immers een heuglijk feit, maar kan financieel best beangstigend zijn. Volgens cijfers van het NIBUD kost een kind tot 12 jaar € 50.000, of € 4.320 per jaar. Dat is een bedrag waar veel mensen toch even van slikken. Voor een baby zijn er bovendien veel eenmalige kosten. Denk maar aan de babyuitzet of het inrichten van de kinderkamer. Een baby spaarrekening of een spaarrekening voor een kind openen is dus zeker aan te raden. Sparen voor de toekomst van jouw baby lukt makkelijker met deze tips!

Ken je inkomsten en uitgaven

Wanneer je een kindje krijgt, heb je best een volledig zicht op je huidige inkomsten en uitgaven. Enkel zo kun je een goede financiële planning opstellen. Je moet er van uitgaan dat de komst van de baby je kosten zal doen stijgen, zeker die voor boodschappen, energie en water. Daarnaast zullen je inkomsten misschien dalen, veel ouders kiezen ervoor om minder te werken als ze kinderen krijgen. Om een spaarrekening te openen voor je baby, moet je ook weten wat je op het moment al kunt missen. Overloop, eventueel samen met je partner, wat jullie huidige inkomsten zijn en wat de grootste uitgaven zijn.

Vaak kan op deze uitgaven, zoals de energierekening of de hypotheek, heel wat worden bespaard als je de moeite neemt om verschillende opties te bekijken. Het extra geld dat zo vrijkomt kun je op een spaarrekening voor je baby plaatsen.

Bekijk je verzekeringen

Het is ook erg belangrijk om te weten welke verzekeringen je hebt en bij welke je je pasgeboren kindje moet aangeven. Zo voorkom je onverwachte extra kosten omdat je polis niet voldoende dekt. De belangrijkste verzekering in dit geval is de zorgverzekering. Ga zeker na hoeveel vergoeding je krijgt voor kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis. Hier kun je misschien een betere dekking vinden bij een andere zorgverzekeraar. Zo kun je besparen op je verblijf in het ziekenhuis en heb je wat meer over voor de spaarrekening van je baby. Na de geboorte heb je 4 maanden om je kindje aan te geven bij je zorgverzekeraar.

Het wordt dan automatisch bijgeschreven op jouw polis. Daarom is het essentieel dat je een goede zorgpolis hebt. Ook voor een reis- en uitvaartverzekering dien je de gegevens van je kind door te geven. Voor andere verzekeringen, zoals voor aansprakelijkheid of rechtsbijstand, moet je een gezinsdekking te nemen als je kinderen hebt.

Plan kinderopvang op voorhand

Kinderopvang kan een groot deel van je budget innemen. Per uur kan dit al makkelijk € 5 tot € 9 zijn. Deze kost dien je dus zeker in rekening te nemen. Bovendien zijn er vaak lange wachtlijsten. Veel ouders gaan dus al voor de komst van hun baby op zoek naar een kinderdagverblijf dat bij hen past. Als je werkt of een opleiding volgt, kun je recht hebben op een kinderopvangtoeslag. De hoogte hiervan hangt af van jouw inkomsten. Deze toeslag vraag je aan via de Belastingdienst. Bovendien, nadat je je kindje aangeeft bij de gemeente, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waarmee je automatisch de kinderbijslag kunt aanvragen. Dit mag je zeker niet vergeten.

Koop tweedehands of leen spullen in plaats van nieuwe te kopen

Een babyuitzet kan best veel kosten. Volgens het NIBUD kunnen prijsbewuste ouders voldoende hebben met € 632,20 voor kleding, verzorging en de babykamer. Dit is echter een lage schatting, het gaat enkel om de meest essentiële benodigdheden. Veel zaken zoals een babywagen, een kinderstoel, een autozitje, een box, een traphekje, een babyfoon of zelfs een flesverwarmer worden door het Nibud als extra gezien. Zo kan het snel oplopen. Koop dus bewust tweedehands, dat is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Vaak heb je familieleden of vrienden die nog veel babyspulletjes hebben die je misschien kunt lenen. Baby’s groeien erg vlug, babykleertjes zijn daarom een grote kost. Zeker deze zijn gelukkig vaak makkelijk te hergebruiken. Ook zo bespaar je vast veel en kun je met het vrijgekomen geld je een spaarrekening voor je baby openen

Baby spaarrekening? Open een deposito bij Raisin!

Sommige banken bieden speciale spaarrekeningen voor baby’s. Aangezien de rente in Nederland op dit moment erg laag is, is zo’n spaarrekening meestal niet zo interessant. Wil je een hogere rente? Dan is het lucratief om voor je baby spaarrekening een deposito via Raisin te openen. Bij deposito sparen zet je het geld vast voor een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld voor 1, 5 of 10 jaar. Zeker als je al een zeker bedrag hebt, bijvoorbeeld een geschenk van de grootouders, is het voordelig om dit geld opzij te zetten. Je plant de toekomst van je baby, dus je kunt het geld wel even kwijt. In ruil hiervoor krijg je een hogere rente. Raisin biedt je bovendien toegang tot de beste rentes van Europa, tot wel 1,40% per jaar. Start dus hier met sparen voor je baby!

Start met sparen