Spaarrente

Lees alles over spaarrentes in Europa

Home › Spaarrente

Wat is de spaarrente? Hoe komt deze tot stand?  Wat is het verschil tussen nominale en reële rente en hoe kan ook jij profiteren van (veel) hogere spaarrentes? Lees hier alles over spaarrentes.

Soorten rente

Wat is nu het verschil tussen effectieve, nominale en reële rente? Leer meer over de verschillende soorten rentes.

Effectieve rente op spaargeld
Effectieve rente op spaargeld

Bij het berekenen van de effectieve rente over je spaargeld, wordt het rente-op-rente effect meegenomen. Als je gaat sparen is het dus ook verstandig om te kijken wanneer en hoe vaak de rente wordt bijgeschreven. In dit artikel vind je een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de effectieve rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer

Verschillende renteberekeningen

Wat is samengestelde rente en wat is enkelvoudige rente en wat ontvang je op je spaarrekening? Lees het hier

Enkelvoudige rente op spaargeld
Enkelvoudige rente op spaargeld

Bij enkelvoudige rente wordt het rente-op-rente effect niet meegenomen. Dit betekent dus dat de rentevergoeding elk jaar gelijk is en je vermogen minder snel groeit dan bij samengestelde rente. Bereken wat dit voor gevolgen heeft voor jouw spaarsaldo en lees wanneer enkelvoudige rente met name in de praktijk toegepast wordt.

Lees meer
Samengestelde rente op spaargeld
Samengestelde rente op spaargeld

Stel, je hebt een spaarrekening en ontvangt rente. Zodra deze rente uitgekeerd is, begin je ook daarop rente te ontvangen. En weer rente op die rente. Enzovoort. Dat is de gemakkelijkste manier om samengestelde rente – of rente op rente – te omschrijven. Samengestelde rente kan een enorm verschil maken bij het opbouwen van vermogen. Lees waarom.

Lees meer

Spaarrentes – perspectief

Gelukkig is er al tijden geen sprake meer van nul- en negatieve rentes en zitten de spaarrentes al enige tijd in de lift. Maar blijft dit zo. Lees hier hoe de rente zich ontwikkelt en de spaarrente verwachting van Raisin.

Overzicht meest recente spaarrentewijzingen
Overzicht meest recente spaarrentewijzingen

Hoe vaak verandert een bank de spaarrente en hoe ontwikkelt de rente zich vergeleken met een aantal maanden of jaren geleden? Zie alle rentewijzigingen en actuele renteontwikkeling op vrij opneembare spaarrekeningen van Raisins partnerbanken in een handig overzicht.

Lees meer
Rentes – ontwikkeling
Rentes – ontwikkeling

Niet alleen de spaarrente is historisch laag. Ook de Euribor-rente, hypotheekrente en kapitaalmarktrentes zijn nog maar net boven of zelfs al onder het nulpunt gedaald. Hoe ziet het verloop van rentes in de afgelopen jaren er uit en wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?

Lees meer
Verwachting spaarrente
Verwachting spaarrente

Wat kunnen we gaan verwachten van de spaarrentes in de komende jaren? Gaan we überhaupt ooit nog terug naar de gouden spaartijden van de jaren '80? Niemand kan ik de toekomst kijken, maar we kunnen je wel een paar verwachtingen meegeven. Een tipje van de sluier lichten we alvast op: het ziet er niet bijzonder rooskleurig uit.

Lees meer
Euribor rentes
Euribor rentes

De Euribor rente wordt meestal als een goede indicatie gezien van hoe de spaarrentes zich op de korte termijn zullen ontwikkelen. Maar wat is de Euribor precies? Hoe wordt het vastgesteld en hoe verhoudt het zich tot de rentes die jij op je spaarrekening ontvangt? Lees het hier.

Lees meer
Negatieve rente
Negatieve rente

Geld maakt meer geld. Door je geld opzij te zetten ontvang je later meer. Dit principe gaat bij de meeste Nederlandse banken ondertussen nauwelijks of niet meer op. Over grote vermogens heffen sommige banken ondertussen zelfs negatieve rente. Raisin legt uit hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Lees meer

Rentes in het buitenland

De rentetarieven bij (de) Nederlandse (groot)banken en Raisins partnerbanken in andere EU landen lopen sterk uiteen. Ontdek waarom dit zo is en in welke landen je kunt profiteren van (veel) hogere spaarrentes.

Spaarrentes Nederlandse banken vs buitenlandse banken
Spaarrentes Nederlandse banken vs buitenlandse banken

Ondanks een hoge ECB rente, bieden de Nederlandse grootbanken nog altijd bescheiden percentages op spaargeld. Vooral als je dit vergelijkt met spaarrentes bij banken in andere EU landen. Waarom bestaan deze verschillen en hoe profiteer je van de hoogste spaarrentes op vrij opneembare spaarrekeningen en deposito’s in Europa? Raisin geeft antwoord.

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Zweden is een land met een ijzersterke economie en een zeer solide AAA credit rating. Tevens bieden Raisins partnerbanken in dit Scandinavische land scherpe rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en hoog rendement.

Lees meer
Sparen in Frankrijk
Sparen in Frankrijk

Frankrijk heeft een ijzersterke economie. En de vraag naar (Nederlands) spaargeld is in ons favoriete vakantieland nog een stuk hoger dan in eigen land. Sparen in Frankrijk biedt de ideale combinatie van de veiligheid van een sterk nationaal systeem, met streng toezicht, en een hoog rendement. Lees hoe je met Raisin spaart in Frankrijk tegen aantrekkelijke rentes.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en biedt Nederlandse spaarders via verschillende partnerbanken een van de hoogste rentes in de EU. Profiteer van meer in Italië.

Lees meer
Sparen in Portugal
Sparen in Portugal

Portugal is al sinds jaren populair als vakantie- en emigratieland. Ook loont het zich je spaargeld naar het uiterste Zuidwesten van continentaal Europa te sturen. Bij Raisins Portugese partnerbanken kun je profiteren van hoge rentes op spaardeposito’s met verschillende looptijden.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod van en meer vraag naar spaargeld biedt veel kansen voor spaarders uit Nederland. Wat zijn de voordelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek hoe je eenvoudig en veilig in Letland spaart tegen hoge rentes.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en kun je profiteren van hoge rentes. Ontdek hoe je meer uit je spaargeld haalt in Estland.

Lees meer
Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Onze zuiderburen hanteren zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren. Stuur je spaargeld de grens over en profiteer van meer bij de Belgische CKV Spaarbank. Ontdek hoe dit in zijn werk gaat.

Lees meer
Sparen in Tsjechië
Sparen in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om zijn mooie natuur en pittoreske Boheemse steden. Daarnaast wordt Tsjechië – terecht – gezien als een relatief modern en vooruitstrevend land en een bruggenbouwer tussen het voormalig oosten en westen van ons continent. Niet alleen perfect voor je volgende vakantie, maar ook voor je spaargeld. Ontdek hier hoe je voor hogere rentes in Tsjechië spaart.

Lees meer
Sparen in Polen
Sparen in Polen

Polen is de motor van Centraal-Europa. Voor spaarders een interessante combinatie van een sterke economie en een gezonde vraag naar spaargeld. Kom meer te weten over de opties om je spaargeld in Polen onder te brengen.

Lees meer
Sparen in Oostenrijk
Sparen in Oostenrijk

Oostenrijk is een stabiel land met een diverse economie waar spaarders in tijden van nul- en negatieve rentes hun toevlucht kunnen zoeken. Lees meer over de achtergronden, voorwaarden en bronbelasting en hoe jij als Nederlander hiervan vrijgesteld wordt.

Lees meer