Nederlandse spaarders gaan gebukt onder hoogste inflatie van rijkere Europese landen; midden-maart 2027 is spaargeld nog maar de helft waard

Publicatiedatum: 27 oktober 2022

Home > Raisin Insights > Spaargeld nog maar de helft waard

Op 31 oktober ‘vieren’ we Wereldspaardag. Deze dag werd bijna tachtig jaar geleden in het leven geroepen om alle positieve aspecten van sparen uit te lichten. Maar een internationale vergelijking van spaarplatform Raisin laat zien dat wij Nederlanders vandaag helemaal niets hebben om ons over te verheugen. Sterker nog, niet alleen zijn de spaarrentes in een Europese vergelijking nog altijd niet hoger dan gemiddeld, de inflatie waar Nederlanders mee te kampen hebben is ongekend hoog.

De belangrijkste punten van het onderzoek:

  • Met een gemiddeld rentepercentage (beste vijf aanbiedingen) van rond de 2,8% op een deposito met een looptijd van 3 jaar zijn de spaarrentes in Nederland vergelijkbaar met de meeste andere grote EU-landen
  • De hoogste rentes ontvangen spaarders in het Verenigd Koninkrijk; hier liggen de rentes net onder de 5% op jaarbasis. De laagste rentes ontvangen Belgische spaarders, hier liggen de rentes ongeveer een procent lager dan bij ons
  • Nederlanders gaan gebukt onder de hoogste inflatie (17,1%) van de rijkere Europese landen. De laagste inflatie hebben de Fransen (6,2%)
  • Op dit tempo is spaargeld reeds midden-maart 2027 nog maar de helft waard
2,90%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banca Progetto
Italië
1,50%
p.j.
CKV Spaarbank
België

Rente van een kwart procent nog geen druppel op gloeiende plaat

Aan de hand van de huidige inflatie en de gemiddelde rentepercentages heeft raisin.nl berekend hoe lang het duurt voordat je spaargeld nog maar de helft waard is (oftewel, de helft van de koopkracht kwijtraakt). Heb je jouw geld nog steeds geparkeerd op een betaalrekening die nauwelijks iets oplevert of heb je jouw contanten onder het matras verstopt? Houd je dan maar even vast: Raisin voorspelt dat de inflatie er reeds midden maart 2027 voor zorgt dat je op iedere euro vijftig cent inlevert. (Tenminste, als de overheid er niet in slaagt om de inflatie te beteugelen.)

Staat jouw geld op een spaarrekening bij een grootbank? Dan ontvang je vanaf 1 december dit jaar waarschijnlijk weer een rente van 0,25%. Hier heb je vrijwel niets aan: in plaats van midden maart 2027 is je spaargeld dan eind maart 2027 nog maar de helft waard.

Tegen een inflatie op jaarbasis van maar liefst 17,1% (september 2022) kun je natuurlijk nooit opsparen. Maar het helpt ook niet dat de rentes in Nederland nog altijd relatief bescheiden uitvallen vergeleken met andere toonaangevende EU-economieën en het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig gaan de meeste experts er wel van uit dat de inflatie niet al te lang zó hoog zal blijven.

De onderstaande tabel verheldert wanneer spaarders de helft van hun waarde op spaargeld zien verdampen in grote EU-economieën en het VK.

Inflatiecijfers (sept) en tijd voordat de koopkracht halveert

Consumptieprijsindex (CPIH/HICP)
Tijd voordat de helft verdampt (zonder rente)
Nederland
17,1%
4,4 jaar
België
12,1%
6,1 jaar
Duitsland
10,9%
6,7 jaar
Verenigd Koninkrijk
10,1%
7,2 jaar
Italië
9,4%
7,7 jaar
Spanje
9,3%
7,8 jaar
Frankrijk
6,2%
11,5 jaar

Hoe lang duurt het voordat je van een euro twee euro kunt maken?

Het koopkrachtverlies daargelaten doen de rentestijgingen van de afgelopen weken spaarders weer hopen. Maar zelfs als je je geld iedere keer weer drie jaar opzij zet op een depositorekening duurt het met de huidige rentes zo’n kwart eeuw voordat je jouw geld weet te verdubbelen. Daarmee valt Nederland in de Europese middenmoot. Spaarders in het Verenigd Koninkrijk hebben het een stuk beter dan bij ons: zij verdubbelen een pond in slechts 15,6 jaar.

Inflatiecijfers (sept) en tijd voordat de koopkracht halveert

Consumptieprijsindex (CPIH/HICP)
Tijd voordat de helft verdampt (zonder rente)
Verenigd Koningkrijk
4,77%
15,6 jaar
Italië
3,08%
23,5 jaar
Duitsland
3,00%
24,1 jaar
Nederland
2,83%
24,8 jaar
Spanje
2,82%
24,9 jaar
Frankrijk
2,63%
27,3 jaar
België
1,71%
41,5 jaar

Jasper Berkhout, persvoorlichter van Raisin in Nederland, legt uit: “Alle Europese spaarders hebben te kampen met een giftige cocktail van hoge inflatie en nog altijd vrij lage spaarrentes. Toch gloort er hoop aan de horizon: de rentes stijgen al maanden gestaag door en de rentestijging van de Europese Centrale Bank naar 1,50% zal op de korte tot middellange termijn zowel de inflatie drukken als de spaarrentes doen stijgen. Onze berekeningen op Wereldspaardag laten duidelijk zien waarom dat zo belangrijk is.”

Methodologie

Voor het berekenen van de verdubbelingstijd werd het gemiddelde van de vijf beste aanbiedingen op depositorekeningen met een looptijd van drie jaar genomen. Om het verlies in koopkracht van bestaande spaartegoeden te berekenen, werd gebruik gemaakt van de consumptieprijsindexen van de respectievelijke landen (HICP) in september 2022. Alle gegevens en berekeningen werden voor het laatst bijgewerkt op 26 oktober 2022.