Uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat Nederlanders heel verschillend omgaan met een financiële meevaller, zoals een extra maandinkomen. De meerderheid geeft het geld niet direct uit, maar kiest voor sparen of aflossen van schulden. Toch kan de keuze van huishoudens om wel of niet te besteden, grote gevolgen hebben voor de economie.
Home > Nieuws > Wat doen Nederlanders met een financiële meevaller?
Door: Nicole van Roekel - 11 juni 2025
Slechts 34% van een financiële meevaller wordt gemiddeld direct uitgegeven; het grootste deel wordt gespaard of gebruikt voor schuldenaflossing.
Huishoudens met lage inkomens of weinig spaargeld besteden relatief meer, terwijl mensen met schulden vaker aflossen.
Gepensioneerden geven gemiddeld iets meer uit dan werkenden; persoonlijke doelen en onzekerheden spelen een grote rol.
Nederlanders blijken voorzichtig met het uitgeven van een financiële meevaller. Gemiddeld wordt 34% van een extra maandinkomen direct besteed; de rest wordt gespaard of gebruikt om schulden af te lossen.
Slechts 5% van de Nederlanders geeft het volledige bedrag meteen uit, terwijl 18% helemaal niets besteedt. Deze terughoudendheid heeft direct invloed op de Nederlandse economie, want consumentenuitgaven vormen zo’n 60% van het Nederlandse bbp.
Het CPB-onderzoek laat zien dat er wel verschillen zijn tussen groepen huishoudens, maar die zijn kleiner dan je misschien verwacht:
Huishoudens met een laag inkomen of weinig spaargeld besteden relatief meer van een meevaller dan welvarender huishoudens, die het geld vaker sparen.
Mensen met schulden lossen liever eerst af, waardoor hun directe uitgaven lager uitvallen. Op termijn ontstaat hierdoor juist meer ruimte voor consumptie.
Gepensioneerden geven gemiddeld iets meer uit dan werkenden.
Huurders besteden iets meer dan huiseigenaren, en gescheiden personen of weduwen/weduwnaars reageren sterker in hun consumptiegedrag.
Of een meevaller wordt uitgegeven, hangt sterk af van persoonlijke omstandigheden. Wie spaart voor een huis, zal minder snel extra geld uitgeven dan iemand die spaart voor een vakantie.
Het CPB benadrukt dat persoonlijke voorkeuren, doelen en verwachtingen minstens zo belangrijk zijn als het inkomen of vermogen.
Op het eerste gezicht lijken de verschillen tussen groepen huishoudens beperkt als het gaat om de macro-economische impact. De totale consumptie reageert vergelijkbaar, of het extra geld nu bij lage of hoge inkomens terechtkomt.
Wel verwacht het CPB dat negatieve inkomensschokken (zoals baanverlies) grotere verschillen veroorzaken, omdat vooral lage inkomens dan snel hun uitgaven moeten terugschroeven.
Bij Raisin spaar je bij meer dan 50 partnerbanken in Europa tegen aantrekkelijke rentes tot wel 3,00% per jaar. Je spaargeld is, net als in Nederland, veilig tot € 100.000 per bank per rekeninghouder, door het nationale depositogarantiestelsel in het land waar je spaart. Een Raisin-account openen is helemaal gratis.
Na het openen van je account kun je onbeperkt spaarrekeningen en spaardeposito's openen en profiteren van hoge spaarrentes.