De inflatie in de eurozone is in mei 2025 gedaald naar 1,9%. Opvallend is dat Nederland met 3% nog altijd ruim boven het Europese gemiddelde zit. Wat betekent deze ontwikkeling voor de Nederlandse economie en vooral voor spaarders? In dit artikel duiken we in de cijfers en de impact op jouw portemonnee.
Home > Nieuws > Inflatie eurozone daalt naar 1,9% in mei 2025: Nederland blijft achter
Door: Nicole van Roekel - 6 juni 2025 - 09:56
De inflatie in de eurozone daalt naar 1,9% in mei 2025, het laagste niveau sinds september 2024.
Nederlandse inflatie blijft met 3% fors hoger dan het Europese gemiddelde.
Voor spaarders betekent dit dat de koopkracht in Nederland harder onder druk blijft staan dan in veel andere eurolanden.
Volgens de voorlopige cijfers van Eurostat komt de inflatie in de eurozone in mei uit op 1,9%. Daarmee ligt de inflatie voor het eerst sinds 2021 weer onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2%.
Ook is het een duidelijke daling ten opzichte van april, toen de inflatie nog 2,2% was.
De belangrijkste aanjager van de inflatie blijft de categorie voeding, alcohol en tabak (3,3%). Diensten zijn goed voor 3,2%, terwijl energie met -3,6% juist een drukkend effect heeft op het inflatiecijfer.
Waar de inflatie in veel eurolanden snel daalt, blijft Nederland achter. In mei komt de inflatie in Nederland uit op 3%, fors hoger dan het eurozone-gemiddelde. Alleen landen als Estland, Kroatië en Slowakije noteren nog hogere cijfers. In Frankrijk is de inflatie bijvoorbeeld slechts 0,6%, in Duitsland 2,1%.
Nederland heeft te maken met relatief hoge prijzen voor diensten en voeding. Ook speelt de krapte op de arbeidsmarkt een rol, waardoor lonen en daarmee prijzen stijgen.
De hogere inflatie betekent dat de koopkracht van Nederlandse huishoudens minder snel herstelt dan in andere eurolanden. Bedrijven kunnen hogere kosten moeilijker doorberekenen aan consumenten, wat de economische groei in Nederland kan remmen.
Tegelijkertijd zorgt de lagere inflatie in de eurozone ervoor dat de ECB de rente al acht keer op rij heeft verlaagd, waarvan de meest recente daling gisteren plaatsvond.
De depositorente staat nu op 2,00%. De dalende ECB-rente heeft ook weer invloed heeft op de euro en de exportpositie van Nederland.
Voor spaarders blijft het opletten: de reële rente (het verschil tussen spaarrente en inflatie) is in Nederland nog altijd negatief. Je spaargeld verliest dus aan koopkracht, ondanks de dalende inflatie in Europa.
Het loont daarom extra om te kijken naar hogere spaarrentes in het buitenland. De rentes op vrij opneembare spaarrekeningen loopt via de partnerbanken van Raisin nog op tot 2,11% rente per jaar, terwijl je bij de Nederlandse grootbanken niet meer dan 1,50% per jaar krijgt.
Via Raisin open je volledig gratis en helemaal online spaarrekeningen bij 50+ banken in Europa. De rente is hier nog aanzienlijk hoger dan in Nederland: tot wel 3,00% per jaar. Net als in Nederland, is je spaargeld ook bij deze banken gedekt door het nationale depositogarantiestelsel van het land waarin je spaart. Spaargeld tot € 100.000 per bankvergunning per rekeninghouder is beschermd.