Na een onverwachte stijging begin 2025 zijn de vaste hypotheekrentes sinds maart weer aan het dalen. Goed nieuws voor wie nu een hypotheek wil afsluiten, verhogen of oversluiten. Maar blijft deze daling aanhouden?
Home > Nieuws > Hypotheekrente daalt: wat kun je verwachten in 2025?
Door: Nicole van Roekel - 14 mei 2025
Vaste hypotheekrentes zijn sinds maart weer aan het dalen, vooral bij 5- en 10-jaars looptijden.
Variabele rentes volgen de ECB-rente en zijn in het afgelopen jaar fors gedaald.
Toekomstige renteontwikkeling is onzeker; experts verwachten stabilisatie of lichte daling, maar geopolitieke risico’s kunnen roet in het eten gooien.
De vaste hypotheekrentes, met name voor 5 en 10 jaar vast, zijn sinds eind maart 2025 weer aan het dalen. De gemiddelde rente voor 5 jaar vast ligt nu rond de 3,47%, terwijl 10 jaar vast gemiddeld op 3,62% staat.
In maart lagen deze rentes nog respectievelijk op 3,65% en 3,82%.
Deze daling hangt direct samen met de lagere kapitaalmarktrente, die op haar beurt beïnvloed wordt door de afkoelende wereldeconomie en onzekerheid over het handelsbeleid van de VS. Minder investeringsdrang betekent minder vraag naar kapitaal en dus lagere rentes.
Hoewel de daling van de vaste rentes goed nieuws is, verwachten experts niet dat deze trend onverminderd doorzet. De kapitaalmarktrente lijkt te stabiliseren, mede doordat de handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk afneemt.
Banken als ABN AMRO en Rabobank voorzien voor 2025 een gemiddelde 10-jaars rente tussen de 3% en 3,5%. Een verdere daling richting 3% is alleen waarschijnlijk als de inflatie structureel laag blijft en de ECB haar rente nog verder verlaagt.
Of de variabele hypotheekrente nog verder gaat dalen, hangt volgens Jaap de Jong, hypotheekexpert bij Geld.nl, vooral af van het beleid de ECB. “De handelsoorlog met Amerika drukt de al tegenvallende economische groei in Europa. Om de economie toch te stimuleren, kan de ECB haar rente nog verder verlagen,” aldus De Jong. “Andersom kan een weer oplaaiende handelsoorlog met Amerika de inflatie aanwakkeren. In dat geval zal de ECB haar rente niet verlagen, maar een rentepauze inlassen of op termijn haar rente zelfs weer moeten verhogen. Voor nu is de verwachting dat de variabele hypotheekrente gelijk blijft, of nog iets daalt.”
De variabele hypotheekrente is in het afgelopen jaar met bijna 28% gedaald en ligt nu gemiddeld op 3,84%. Deze rente volgt direct het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die sinds juni 2024 zeven keer de depositorente heeft verlaagd.
De laatste aanpassing was in april 2025 naar 2,25%. Of de variabele hypotheekrente nog verder daalt, hangt vooral af van het beleid van de ECB en de ontwikkeling van de inflatie in Europa. Bij aanhoudende economische tegenwind kan de ECB de rente nog verder verlagen, maar bij oplopende inflatie is een rentepauze of zelfs verhoging niet uitgesloten.
Voor wie nu een hypotheek afsluit, zijn hypotheken met rentes van 5 of 10 jaar vast de beste keuzes, volgens De Jong. Je profiteert van een relatief lage rente en hebt zekerheid voor de komende jaren, zonder jezelf meteen voor 20 of 30 jaar vast te leggen. Wie verwacht dat de rente verder daalt, kan kiezen voor een kortere rentevaste periode, maar moet wel rekening houden met mogelijk hogere maandlasten in de toekomst.