De Verenigde Staten en China hebben een voorlopig handelsakkoord gesloten, waarbij de importheffingen over en weer aanzienlijk worden verlaagd. Dit nieuws zorgt voor een golf van optimisme op de internationale financiële markten.
Home > Nieuws > Handelsakkoord tussen VS en China stuwt beurzen wereldwijd
Door: Nicole van Roekel - 12 mei 2025
VS en China verlagen hun importheffingen fors voor een periode van 90 dagen, waarmee de handelsspanningen tijdelijk afnemen.
Beurzen wereldwijd reageren positief op het akkoord; vooral in Azië en Europa zijn de koersen gestegen.
Veel details zijn nog niet uitgewerkt, maar beide landen spreken van substantiële vooruitgang en zetten een mechanisme op voor verdere onderhandelingen.
Na maanden van oplopende spanningen en torenhoge tarieven, hebben de Verenigde Staten en China in Genève een gezamenlijk akkoord gepresenteerd. De Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen gaan van 145% naar 30%, terwijl China zijn tarieven op Amerikaanse producten verlaagt van 125% naar 10%.
Deze verlaging geldt voorlopig voor een periode van negentig dagen, bedoeld om ruimte te creëren voor verdere onderhandelingen over structurele handelskwesties.
Direct na het nieuws schoten de Aziatische beurzen omhoog. In Hongkong steeg de Hang Seng tot een procent in het groen, terwijl ook de beurs in Tokio en Sydney licht positief noteerden. Amerikaanse S&P 500 futures gingen ongeveer 1,5% omhoog, en ook Europese beurzen bereiden zich voor op een hogere opening. De dollar werd iets sterker ten opzichte van de euro en de olieprijs steeg licht.
Volgens China-econoom Teeuwe Mevissen van Rabobank hebben beide landen belang bij het verminderen van de spanningen. Voor de VS speelt niet alleen het voorkomen van lege schappen en een hoge inflatie in de VS een rol, maar ook het politieke belang richting de komende verkiezingen. Een stabiele economie is essentieel voor het zittende bestuur.
Hoewel het akkoord voor opluchting zorgt, zijn veel onderwerpen nog niet uitonderhandeld. Zo is er geen oplossing voor de fentanyl-crisis, een belangrijk punt voor de VS.
China en de VS hebben afgesproken een mechanisme op te zetten om de gesprekken over economische en handelsrelaties voort te zetten.
De handelsoorlog tussen de VS en China raakt ook Europa. Door de hoge importtarieven zochten zowel Amerikaanse als Chinese exporteurs naar alternatieven, waarbij de EU als afzetmarkt belangrijker werd.
Nu de tarieven tijdelijk lager zijn, kan dit de handelsstromen opnieuw beïnvloeden.
De komende negentig dagen zijn cruciaal. Als de VS en China hun geschillen niet structureel oplossen, kunnen de tarieven opnieuw omhoog gaan. Voor nu heerst er echter vooral optimisme op de financiële markten, met hoop op verdere ontspanning en groei van de wereldeconomie.