De Nederlandse economie laat in mei 2025 opnieuw een licht negatiever beeld zien. Volgens de nieuwste cijfers van het CBS daalt het vertrouwen bij zowel consumenten als producenten, terwijl de economische groei afvlakt. Toch zijn er ook positieve signalen, zoals een groei van de export en investeringen.
Home > Nieuws > Economisch beeld Nederland verslechtert licht in mei 2025
Door: Nicole van Roekel - 28 mei 2025
Het conjunctuurbeeld verslechterde in mei 2025: 12 van de 13 indicatoren presteerden slechter dan hun langjarige trend.
Het consumentenvertrouwen blijft laag (-37) en producentenvertrouwen daalt verder.
De economische groei vlakt af, maar export, investeringen en consumptie van huishoudens laten nog groei zien.
De Conjunctuurklok van het CBS, die het algemene economische klimaat in Nederland meet, stond in mei op -0,73. Daarmee presteerden 12 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend. Dit betekent dat het economische beeld opnieuw iets negatiever is dan vorige maand, toen de klok op -0,71 stond.
Het consumentenvertrouwen bleef in mei op het laagste niveau in anderhalf jaar, met een index van -37. Dit is ver onder het twintigjarig gemiddelde van -10.
Vooral de koopbereidheid van consumenten verslechterde licht. Consumenten zijn nog steeds somber over hun financiële situatie en vinden het een ongunstige tijd voor grote aankopen.
Ook het producentenvertrouwen in de industrie daalde verder, van -3,3 in april naar -3,9 in mei. Dit komt vooral door een verslechtering van de verwachtingen over de toekomstige productie en negatievere oordelen over de voorraden.
In alle industriële sectoren was het sentiment negatief, met de chemie en olie als uitschieters naar beneden. Zelfs de traditioneel sterke hightechsector ondervindt de gevolgen van internationale onzekerheid en uitgestelde investeringen.
Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het eerste kwartaal van 2025 met slechts 0,1% ten opzichte van het vorige kwartaal.
Deze lichte groei is vooral te danken aan een kleinere afbouw van de voorraden en een lichte stijging van de overheidsconsumptie. Op jaarbasis groeide de economie nog met 2%, maar de groei zwakt de laatste kwartalen duidelijk af.
Ondanks het sombere sentiment zijn er ook positieve signalen. In maart 2025 was het volume van de goederenexport 3,2% hoger dan een jaar eerder, vooral door meer uitvoer van machines, chemische producten en voedingsmiddelen.
Huishoudens consumeerden 0,9% meer en de investeringen in materiële vaste activa stegen met 2,2% op jaarbasis. Ook de industriële productie liet in maart een groei van 1,3% zien ten opzichte van maart 2024.
Het aantal openstaande vacatures daalde in het eerste kwartaal van 2025 met bijna 7.000 tot 395.000. Het aantal werklozen bleef met 387.000 vrijwel gelijk. Werknemers en zelfstandigen werkten samen iets minder uren dan een kwartaal eerder.