De inflatie in Nederland is in april 2025 definitief uitgekomen op 4,1%. Daarmee is het leven voor consumenten in een jaar tijd opnieuw flink duurder geworden. Wat zit er achter deze stevige stijging? In dit artikel duiken we in de details en vergelijken we de cijfers met eerdere maanden én het gemiddelde in de eurozone.
Home > Nieuws > Inflatie april 2025 definitief op 4,1%: vooral vakanties en vliegtickets stuwen prijzen
Door: Nicole van Roekel - 13 mei 2025
De consumentenprijzen stegen in april 2025 met 4,1% ten opzichte van een jaar eerder.
Vliegtickets en vakanties waren de grootste aanjagers van de inflatie, mede door kalendereffecten zoals een vroege meivakantie.
De inflatie in Nederland ligt fors hoger dan het gemiddelde in de eurozone, waar het cijfer in april op 2,2% bleef steken.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren consumentengoederen en -diensten in april 4,1% duurder dan een jaar geleden. Dat bleek ook al uit de snelle raming van begin mei. In maart was de inflatie nog 3,7%. Daarmee is de inflatie in Nederland in april op het hoogste niveau sinds december 2024, toen het cijfer ook op 4,1% stond.
Ten opzichte van maart stegen de prijzen in april met 1,0%. Die maand-op-maand stijging is opvallend hoog en wordt vooral verklaard door seizoensinvloeden en vakanties.
De grootste bijdrage aan de inflatie kwam in april van internationale vliegtickets. Die waren maar liefst 20,8% duurder dan in april 2024. Dit is een fors verschil met maart, toen vliegtickets juist iets goedkoper waren dan een jaar eerder.
Ook de prijzen voor een verblijf in bungalowparken trokken stevig aan. De oorzaak? De meivakantie viel dit jaar grotendeels in april, waardoor de vraag naar vakanties en tickets piekte en prijzen stegen.
"April 2025 telde meer vakantiedagen dan april 2024, doordat de meivakantie vroeg viel. Rond feestdagen en in vakanties zijn prijzen van goederen en diensten gerelateerd aan toerisme hoger doordat er dan meer mensen op vakantie gaan."
- CBS, 13 mei 2025
Niet alle prijsontwikkelingen waren opwaarts. Motorbrandstoffen waren in april bijna 9% goedkoper dan een jaar eerder. Daarmee drukten ze de inflatie juist, want in maart bedroeg deze daling nog 5%.
Goedkopere energie en brandstof blijven dus een belangrijk tegenwicht voor de stijgende prijzen in andere sectoren.
De kerninflatie, waarbij prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing worden gelaten, liep in april verder op naar 4,2%. Vooral de prijzen van diensten stegen hard, onder meer door hogere lonen en het effect van vakanties. De cao-lonen lagen in april gemiddeld 5,4% hoger dan een jaar eerder.
Opvallend is dat de inflatie in Nederland veel hoger ligt dan in de eurozone als geheel. De inflatie in de eurozone bleef in april gelijk op 2,2%. Vooral bij voedingsmiddelen, dranken, tabak en diensten was de prijsstijging in Nederland fors groter dan gemiddeld in Europa.
Volgens het Centraal Economisch Plan van het Centraal Plan Bureau (CPB) uit februari 2025, komt de inflatiecin Nederland voor heel 2025 gemiddeld uit op 3,2%. Factoren als internationale handelsspanningen, loongroei en tijdelijke kalendereffecten blijven de inflatie voorlopig opstuwen, al zijn er ook dempende invloeden zoals goedkopere energie en beleidsmaatregelen.