Helft jonge Nederlanders neemt lening voor bruiloft

De lente is in volle bloei en daarmee gaat ook het bruiloftsseizoen weer van start. Van landelijke kastelen tot strandfeesten in het buitenland – het lijkt steeds uitbundiger te moeten. Maar hoe ver willen Nederlanders eigenlijk gaan voor die ene speciale dag? En past het bij ons nuchtere karakter om daar schulden voor te maken?

Om inzicht te krijgen, ondervroeg spaarplatform Raisin duizend landgenoten en verzamelde de opvallendste bevindingen in het Raisin Trouwrapport 2025.

Home > Raisin Newsroom > Trouwrapport 2025

Publicatiedatum: 10 juni 2025

We trekken er gemiddeld 10.000 euro voor uit

Wie in de afgelopen vijf jaar trouwde, gaf gemiddeld rond de tienduizend euro uit aan de grote dag. Toch loopt het sterk uiteen: één op de vier organiseerde hun bruiloft voor minder dan tweeduizend euro, terwijl eenzelfde deel juist meer dan vijftienduizend euro ertegenaan gooide.

Vooral leeftijd speelt hierbij een rol. Vijftigplussers houden het doorgaans bescheidener: hun mediaan ligt op vijfduizend euro. Opvallend is dat 25% van hen zelfs minder dan 650 euro uitgaf.

Per gast ligt het gemiddelde uitgegeven bedrag op 100 euro. Een kwart van de Nederlanders geeft minder dan 50 euro per gast uit, terwijl een kwart juist meer dan 250 euro per persoon neertelt.

Weddings 1.png

Bijna alle jongeren sparen voor bruiloft; een op de zes Nederlanders langer dan twee jaar

Trouwen kan flink in de papieren lopen en wordt samen met het kopen van een huis of de studie van een kind gezien als één van de grote spaardoelen in het leven. Driekwart van de getrouwde Nederlanders heeft speciaal gespaard voor de bruiloft. Bij getrouwde jongeren onder de 30 is dit zelfs 90%.

Van de spaarders heeft ongeveer de helft langer dan een jaar gespaard, de andere helft minder dan twaalf maanden. Van alle Nederlanders heeft maar liefst 17% langer dan twee jaar gespaard voor de bruiloft.

Weddings 2.png

Schulden voor de liefde: jongere generatie minder terughoudend

Hoewel sparen de norm is, deinzen veel mensen niet terug voor het aangaan van een schuld om hun droombruiloft te bekostigen. Zo nam 16% van de getrouwde Nederlanders daadwerkelijk een schuld op. Jongeren spannen de kroon: onder de 30 jaar liep dit percentage op tot maar liefst 50%. In de groep 31-50 jaar is dat 25%, en onder de vijftigplussers amper 5%.

Kijkt men naar toekomstige bruidsparen, dan overweegt een kwart om een schuld aan te gaan – met het hoogste percentage (31%) in de leeftijdscategorie 31-50 jaar.

Wat voor soort schulden zijn dat dan? Een kwart van de mensen stond rood of leende geld van vrienden of familie. Twintig procent sloot een afbetalingsovereenkomst, en nog eens 20% had tijdelijk een schuld om de periode tot het ontvangen van bruiloftsgeschenken te overbruggen.

Weddings 3.png
Weddings 4.png

Contant blijft koning: zoveel stoppen we in de envelop

Nederlanders geven én ontvangen het liefst contant geld op een bruiloft. 81% ontvangt liever cash dan een fysiek cadeau, en 75% geeft zelf ook liever geld.

Het meest royaal zijn de jongeren: de helft stopt minstens 100 euro per gast in een envelop, en drie op de tien zelfs 200 euro of meer. Het mediaanbedrag van alle leeftijdsgroepen ligt op 50 euro. Oudere generaties geven beduidend minder: onder de 65-plussers geeft slechts dertig procent 100 euro of meer.

Weddings 5.png

Buitenlandse bruiloft? Daarvoor trekken vooral jongeren de portemonnee

Trouwen in het buitenland is populair, maar de bereidheid om hiervoor te reizen en te betalen verschilt sterk. Jongeren tot 30 jaar zijn vaak enthousiast: de helft zou minimaal 200 euro per persoon betalen, en een kwart zelfs 500 euro. Daarentegen vindt meer dan een kwart van de 65-plussers het niets waard om naar een buitenlandse bruiloft te reizen.

Weddings 6.png

Romantiek en de belastingaangifte boven religie; jongeren ervaren sociale stress

Voor de meeste Nederlanders draait trouwen om romantiek: 85% zegt om die reden te trouwen. Slechts 30% verbindt trouwen nog aan religieuze overtuigingen. Praktische redenen – zoals belastingvoordelen of juridische zaken – worden door zes op de tien Nederlanders (60%) genoemd.

Weddings 7.png

Interessant is daarnaast dat 22% van de Nederlanders zich ooit onder druk gezet voelde om te trouwen, met het hoogste percentage onder de jongeren (27%) en het laagste bij 65-plussers (16%).

Weddings 8.png

Hoewel meer dan een derde van de Nederlanders een bruiloft als stressvol ervaart – onder jongeren zelfs de helft – geeft slechts een kwart aan er echt tegenop te zien. De meerderheid van de Nederlanders vindt een bruiloft bijwonen dus wel echt leuk, ondanks de sociale verplichtingen.

Weddings 9.png

“Laat je niet gek maken”

Jasper Berkhout van Raisin waarschuwt voor de financiële gevolgen van trouwlust:

“Schulden zijn niet per definitie verkeerd, zolang je ze kunt dragen. Stel een realistisch budget op, bereken je maandlasten en voorkom dat je financiële kater je huwelijksgeluk overschaduwt.” Zijn belangrijkste advies: “Trouw voor jezelf, niet voor de buitenwereld. De meerderheid van de Nederlanders geeft liever geld uit aan de huwelijksreis dan aan het feest zelf. Blijf dus trouw aan wat voor jou belangrijk is.”