Negatieve rente, wat doen ING, ABN Amro, Rabobank en andere Nederlandse banken?

0,60%
p.j.
J&T Banka
Tsjechië
0,70%
p.j.
Inbank
Estland
1,30%
p.j.
Inbank
Estland

Banken rekenen al negatieve rente voor vermogende klanten

Sinds medio 2019 voeren de Nederlandse banken één voor één negatieve rente in voor hun vermogende spaarders. Als eerste kwamen de kleinere banken, zo is er al een negatieve rente bij Van Lanschot, deze bedraagt -0,2% voor spaartegoeden boven de €2,5 miljoen en -0,4% boven de €5 miljoen. Een nieuwe negatieve rente bij ABN Amro is een verdere stap voor de grootbanken. Over een spaartegoed hoger dan 2.5 miljoen rekent de bank vanaf april 2020 -0.5% rente. ING vraagt spaarders met meer dan 1 miljoen euro een negatieve rente van -0,5% en ook Rabobank gaat klanten met meer dan 1 miljoen op de bank rente laten betalen. Banken doen dit omdat spaargeld hen niets meer opbrengt. De Europese Centrale Bank (ECB) wordt hiervoor als schuldige aangewezen door de rentes die al lang extreem laag staan. Daarom betalen banken op de tegoeden die ze dagelijks bij de ECB moeten stallen.

Bij geen enkele Nederlandse bank vind je voor vrij opneembaar sparen als particulier nog een rente boven de 0,15%. Dat staat nog niet gelijk aan een officiële negatieve rente, maar bij Triodos Bank, Van Lanschot-dochter Evi, ABN Amro, en ING, voor klanten die meer dan €100.000 sparen,  wordt inmiddels al een nulrente gerekend. Door de Nederlandse inflatie die nu rondom de 1% schommelt is de reële spaarrente al negatie. Deze inflatie maakt je geld immers minder waard, en de spaarrente vergoedt dit niet meer.

De Consumentenbond dringt ondertussen aan op een verbod op negatieve rente, op zijn minst tot een bedrag van € 100.000. Een wettelijk verbod, zoals in België bijvoorbeeld, lijkt momenteel nog niet aan de orde. Minister van Financiën Hoekstra stelde in februari 2020 wel dat hij dit herbekijkt als de gewone Nederlandse spaarder niet langer makkelijk toegang heeft tot een optie met positieve rente. Zo’n verbod is misschien niet nodig. Negatieve rente bij ABN Amro lijkt bijvoorbeeld niet aan de orde voor spaarders met minder dan €100.000 spaartegoed.

Natuurlijk beseffen de grootbanken ook dat als eerste hun verliezen doorrekenen aan de gewone consument geen goede publiciteit is. Sparen behoort immers tot hun kerntaken. Hoewel vele spaarrekeningen ondertussen verlieslatende producten zijn voor de Nederlandse banken, willen ze hun spaarder wel behouden. Daarom vangen ze de verliezen die ze door de lage rente maken op door de marge op de hypotheekrente te verhogen. Hoewel de hypotheekrentes erg laag staan, houden ze de druk zo wat af.

Echter, volledig ondenkbaar is verdere negatieve rente niet. ABN Amro, per 1 april 2020, ING, per 1 juli 2020, ook voor particuliere spaarders en Rabobank, per 1 juli 2020, veranderen de algemene voorwaarden. Of ook de gewone spaarder moet betalen voor een spaarrekening bij Rabobank of ING is nu nog onduidelijk, maar de Consumentenbond stelt wel stappen te zullen ondernemen als de verandering van de voorwaarden niet wettelijk blijkt te zijn.

Voorlopig neemt de ECB de druk voor de particuliere spaarder weg

Het rentebeleid van de ECBdrukt de winsten van de banken omlaag. Rabobank boekte vorig jaar een kwart minder winst, ABN Amro 13% en ING zelfs een derde minder. De Nederlandse banken hadden eind 2019 samen €138 miljard geparkeerd staan bij de ECB. Elke keer dat de ECB de geldkraan openzet, komt een vrij groot deel daarvan bij Nederlandse banken. In 2019 betaalden de Nederlandse banken meer € 500 miljoen boeterente per jaar op spaargeld dat ze bij de ECB stallen en niet zelf in de economie injecteren.

Echter de ECB voerde in oktober 2019 een systeem in, tiering genoemd. In het “2-tier” systeem wordt een deel van het geld dat de banken bij de ECB laten overnachten ontzien. Hierop moet dus geen boeterente worden betaald. Wat voor de Nederlandse banken een besparing van maar liefst €100 miljoen betekent. Dit dient de druk op de banken enigzins te verlagen. Echter, door de huidige onzekere toestand omtrent het coronavirus , is een verder expansief monetair beleid niet onmogelijk. Mocht de ECB (her)overwegen de rente nog lager dan -0,5% te zetten, dan verlaagt dit opnieuw de winstverwachtingen van veel banken.

FAQ

✅ Waarom zakt de spaarrente steeds verder bij de Nederlandse banken?

Dit komt door het rentebeleid van de ECB, al jaren staat de depositorente die zij uitgeschrijft erg laag, dit zet de winst van de banken onder druk omdat deze moeten betalen op het spaargeld dat ze bij de ECB stallen. Hierdoor verlagen banken de rente die ze spaarders gunnen.

✅ Wordt mijn spaargeld gevrijwaard van een negatieve rente bij de banken?

Momenteel is een verbod op negatieve rente nog niet aan de orde, het ziet er wel naar uit dat grootbanken de gewone spaarder nog niet meteen zullen doen betalen. Minister Hoekstra en de consumentenbond zetten druk om alvast de spaartegoeden tot € 100.000 te vrijwaren, iets waartoe ABN Amro zich al heeft verbonden, maar de andere Nederlandse banken niet.

✅ Waar vind ik nog een bank met een goede rente?

Dat kan buiten de Nederlandse grenzen! Door het op Europees niveau geharmoniseerde nationale wettelijke depositogarantiestelsels worden in de Europese Unie spaartegoeden gegarandeerd tot € 100.000 per klant per bank. Open dus veilige en voordelige deposito’s via Raisin!