Wat is een deposito?

Raisin legt uit!

Home > Deposito > Wat is een deposito?

Bij Raisin staan we voor duidelijke communicatie. Voor ons is het van groot belang dat onze klanten onze spaarproducten begrijpen. Of je nu een rekening met een erg voordeling rentetarief via ons wilt openen of al Raisin-klant bent, het is belangrijk dat we antwoorden op de vraag; wat is ‘deposito’ precies?

Immers wanneer je duidelijk begrijpt wat een spaarvorm inhoudt, kun je een beter overwogen keuze maken. Daarom helpen we je hieronder graag om helemaal te verstaan wat een deposito is.

Deposito definitie: terug naar de oorsprong

De definitie van een deposito is op zich vrij eenvoudig. Maar wij leggen het haarfijn voor je uit. Eerst kijken we naar de oorsprong van het woord. Het begrip ‘deposito’ betekent letterlijk ‘in bewaring geven’. In de financiële zin gaat het natuurlijk om geld. Aan de ene kant houdt de term dus een handeling in, namelijk het in bewaring geven van geld aan een financiële instelling. Echter wanneer het begrip deposito wordt gebruikt, wordt er ook gedoeld op het geld dat tijdelijk wordt afgegeven op zich. Kortom, je geld in deposito zetten betekent je geld in bewaring geven aan de bank. Deze bewaring is doorgaans voor langere tijd, de bank wil de zekerheid dat ze over je geld kunnen beschikken om het te investeren of als krediet uit te lenen. Je moet er dus over nadenken of je het geld kunt missen.

Depositorekening, een verdere definitie

Dit is de betekenis die ons het meest interesseert. De deposito uitleg wordt hier concreet. Dit type rekening heeft immers altijd een vaste looptijd, de termijn. Bij Raisin gaat dit van 3 maanden tot 10 jaar. Dit betekent dat je geld voor een bepaalde periode vaststaat, en je een vast rentetarief over de gehele periode krijgt, depositorente. Hierin verschilt deze vorm van sparen van bijvoorbeeld de klassieke spaarrekening met een variabele rente, waarbij je je geld op elk moment vrij kunt opnemen. Als beloning voor het langer vastzetten van je spaartegoed krijg je doorgaans een aanzienlijk hogere rente dan bij flexibel sparen. Dat is zeker het geval via Raisin, want wij bieden je toegang tot de beste rentetarieven van Europa, tot wel 1,40%!

Voordelen en nadelen van een deposito

Het zit in de deposito uitleg vervat; je geld biedt je via een depositorekening een zeker en vaststaand rendement. Het is dus een veilige manier om je financiën te laten renderen. Omdat je zo precies weet hoeveel je geld zal opbrengen, staat deze vorm van sparen je toe om op lange termijn te plannen. Een nadeel kan zijn dat je het geld mist op een moment dat je het broodnodig hebt. Wanneer je het geld dan wilt opnemen, hangt hier vaak een boete of een renteverlies aan vast. Een ander nadeel is de vaak hoge inleg die grootbanken verwachten wanneer je een deposito opent. Daar hoef je je bij Raisin geen zorgen over te maken, wij bieden al deposito sparen vanaf een minimale inleg van 500 euro. Sinds de bankencrisis baart het verliezen van spaargeld veel Nederlanders zorgen. Maar dankzij de wettelijke nationale depositogarantiestelsels die geharmoniseerd zijn binnen de Europese Unie, is je spaartegoed tot 100.000 euro volledig gegarandeerd, waar in Europa je ook spaart!

Spaar nu via Raisin

Start dus met sparen via Raisin, dit is bij ons geheel kosteloos. Eerste open de Raisin-rekening, vervolgens krijg je toegang tot de beste rentetarieven van Europa via één handige online account!