17.01.2020 | Ongeveer 5 minuten leestijd | Print dit artikel

Vijf tips om een betere spaarder te worden

We weten allemaal dat geld sparen belangrijk is en dat we daar in een vroeg stadium aan moeten denken. We weten ook wat we in principe moeten doen. De vraag is nu: Hoe doen we het? En hoe worden we betere spaarders? Want, zoals zo vaak in het leven, is de ambitie om te sparen groot, maar aan de uitvoering ontbreekt het regelmatig. We zijn op zoek gegaan naar vijf effectieve manieren die je kunt gebruiken om je geldgewoonten te veranderen en een consistente spaarder te worden.

Tip 1: Begin klein
Het begin is moeilijk en, zoals ze zeggen, geen meester valt van de hemel. Je moet dus niet alleen willen sparen, je moet het ook kunnen. Daarom is het de moeite waard om groot te denken, maar klein te beginnen. Gelukkig heb je hier geen ingewikkeld concept voor nodig. Een eenvoudige tactiek die in relatief korte tijd verrassende resultaten oplevert, is het afronden van elke aankoop naar de volgende euro of een gewenst hoger bedrag. Als een T-shirt bijvoorbeeld 14,95 euro kost, rond je het aankoopbedrag naar boven af op het gewenste bedrag en gooi je het verschil in je spaarvarken of maak je het bedrag over op een rekening. De eenvoudigste manier om dit te doen is als je bank een app met mobiel bankieren aanbiedt. Dus zelfs de kleine bedragen maken een verschil – zoals het gezegde luidt, wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Tip 2: Betaal jezelf eerst
Veel dingen leer je pas waarderen als je ze niet meer hebt. De budgetteringstechniek “Pay yourself first”, in het Nederlands “Betaal jezelf eerst”, zou daarom een creatieve manier kunnen zijn om geld te sparen. Het automatisch sparen van een vast percentage van het maandinkomen is een uiterst effectieve vermogensopbouwstrategie voor de lange termijn. Als eerste stap is het de moeite waard om te weten hoeveel je elke maand wilt sparen. Het Nibud raadt aan om ten minste tien procent van je inkomen te sparen. Een andere optie is om na te denken hoeveel geld je zonder zou kunnen, zonder het echt te missen. In de toekomst kun je dit bedrag op je deposito- of spaarrekening plaatsen, bijvoorbeeld door middel van een doorlopende opdracht of een groter bedrag eens de zoveel tijd.

Tip 3: 24-uursregel voor impulsaankopen
Een eenvoudige psychologische truc om geld te (be)sparen is om strikt onderscheid te maken tussen behoeften en wensen. Vaak kopen mensen dingen waar ze blijkbaar niet zonder kunnen – of het nu de Chinese Gelukskat is bij het winkelen voor souvenirs, of chocolade, chips etc. in de supermarkt. Op de een of andere manier komt het besparen van geld vaak op het tweede plan. De comfortabele e-commerce heeft ook zijn nadelen en stimuleert impulsaankopen, die we in het heetst van de strijd met een paar klikken doen. Vraag jezelf af of je het product echt nodig hebt. Of is het meer een wens of een verlangen, waar het geld beter elders kan worden gespendeerd? Het bijhouden van een huishoudboekje kan ook nuttig zijn om een rationeel overzicht te krijgen. Kortom, het is dus een goed idee om over een langere periode na te denken over de aankoop van een product – 24 uur is een goed begin. Als je deze strategie eenmaal onder de knie hebt, laat je dan niet meer verleiden tot ondoordachte uitgaven en streef naar ascetische consumptie.

Tip 4: (Ver)deel en heers
Bescherm het milieu, reduceer afval en bespaar tegelijkertijd geld: de economie van het delen – nu een trend – kan worden uitgebreid tot bijna alle aspecten van het leven, variërend van het delen van liefdadigheid onder vrienden en buren tot commerciële diensten of speciale vaardigheden. Online zijn er overal aanbiedingen waar mensen samen gebruik kunnen maken van producten en diensten, of het nu gaat om een auto, fiets, boek, kleding of zelfs een woonruimte. De zogenaamde Sharing Economy is gekoppeld aan de hoop om beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit en zo niet alleen middelen te besparen, maar ook de eigen portemonnee te helpen. Bekende vertegenwoordigers van de Sharing Economy zijn bijvoorbeeld het accommodatieplatform Airbnb, taxidienst Uber, aanbieders van car-sharing zoals Car2go en Ubeeqo of het bemiddelingsplatform voor voedseloverschotten Too Good To Go. Delen is het nieuwe hebben, volgens de voorstanders van de Sharing Economy. Huren is het nieuwe kopen en doneren is het nieuwe geven. In de wijde wereld van uitwisselen, delen en lenen zijn er nauwelijks grenzen en is het de moeite waard om deel te nemen. Dit spaart niet alleen je portemonnee, maar beschermt ook het milieu – en bovendien leer je leuke mensen kennen.

Tip 5: Minimalisme in het dagelijks leven
Minimalisme betekent het opruimen van je leven en het creëren van structuur. Structuur betekent op zijn beurt overzicht, duidelijkheid en focus op het essentiële. Minimalisme betekent echter niet dat men geen dingen meer bezit of gebruikt, maar dat men ze slechts met mate doet. Zodra je erin slaagt overbodige ballast overboord te gooien, gebeurt er iets verbazingwekkends. Dus minder is hier ook meer! Radicaal en grondig opruimen en structureren geeft ons instinctief een beter gevoel voor onze bezittingen en financiën. Met een beetje geduld bevordert het minimalisme dus de financiële onafhankelijkheid, want wie weinig nodig heeft, geeft weinig geld uit en bespaart veel. Zo vatte de Romeinse politicus en filosoof Cicero het meer dan 2000 jaar geleden op: “Zuinigheid is een groot inkomen.”.