14.10.2019 | Ongeveer 4 minuten leestijd | Print dit artikel

Interview: BFF Banking Group is “een van de meest winstgevende banken van Europa”

De Italiaanse partnerbank van Raisin haalt een groot deel van haar deposito’s op buiten haar thuisland. Deze en andere interessante feiten zijn te vinden in ons interview met Paola Franchini, Business Manager Sparen bij de BFF Banking Group (Naam bankvergunning: Banca Farmafactoring S.p.A.)

Hoe lang is de BFF Banking Group (“BFF“) al actief en sinds wanneer zijn er voor Nederlandse spaarders deposito’s beschikbaar?

BFF is de toonaangevende financiële dienstverlener voor de Europese gezondheidszorg en openbaar bestuur. Het bedrijf werd in 1985 in Italië opgericht en is actief in drie hoofdsectoren: vorderingenbeheer, financiering van gezondheidszorgondernemingen en lokale overheden in Centraal- en Oost-Europa alsmede kredietbeheer.

Na het verkrijgen van een volledige bankvergunning in 2013 zijn we begonnen met het aanbieden van online deposito’s aan particuliere en zakelijke klanten. Tegenwoordig is BFF Banking Group aanwezig in 9 landen: Italië, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Polen, Portugal, Slowakije en Spanje. Het bedrijf biedt bovendien online deposito’s aan in Duitsland en sinds 2019 ook in Nederland en Ierland. De bank bedient in totaal 12 landen in Europa.

„BFF Banking Group is een van de meest winstgevende banken van Europa.“ (Paola Franchini)

Hoe beoordeelt u de stabiliteit en het risicoprofiel van de bank?

Paola Franchini, Business Manager Sparen bij BFF Banking Group.
Paola Franchini

De BFF Banking Group heeft een solide kapitaalbasis: eind juni 2019 bedroeg de totale kapitaalratio 16,1% en de kernkapitaalratio van 11,6% (CET1) was ruim boven de wettelijke vereisten. De bank heeft ook een zeer laag risicoprofiel met een NPL-ratio van 1,3% (Non-Performing Loans, nietpresterende leningen – red.) en is een van de meest winstgevende banken van Europa met een aangepaste RoTE* van 33%.

(*Return on Tangible Equity, RoTE, is een door de banktoezichthouders erkende verhouding tussen nettowinst en geïnvesteerd eigen vermogen – red.).

 

Van welke aanbiedingen kunnen Nederlandse klanten gebruikmaken?

BFF Banking Group voorziet in de behoeften van zowel korte- als langetermijnspaarders, met looptijden vanaf 3 maanden tot en met 5 jaar. Van tijd tot tijd zijn er ook speciale aanbiedingen, die kunnen variëren afhankelijk van het land.

 

Het laatste nieuws over producten, renteverhogingen en partnerbanken ontvang je met onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuwsbrief aanmelding

 

Hoe functioneert het spaaraanbod van BFF?

Onze deposito’s zijn eenvoudig, ongecompliceerd en kosteloos. Ze zijn (sinds kort) digitaal en eenvoudig te openen, ondersteund door goede klantenservice. Daarnaast worden de deposito’s bij BFF gedekt door het Italiaanse wettelijke depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi – F.I.T.D.), dat overeenkomstig EU-Richtlijnen spaargeld tot 100.000 euro per persoon dekt.

 

In welke andere landen zijn deze aanbiedingen beschikbaar en welke resultaten heeft u tot nu toe bereikt?

De eerste deposito’s werden gelanceerd in Italië (2014), vervolgens in Spanje (2015), Duitsland (2016) en tenslotte in Nederland, Polen en Ierland (2019). In Italië, Spanje en Polen bieden wij ook een spaarproduct voor bedrijven aan. Onze deposito’s zijn inderdaad een pan-Europese aangelegenheid: meer dan 70% van de totale spaargelden is afkomstig van klanten buiten Italië.

Sinds we zijn begonnen met het aanbieden van deposito’s, hebben we meer dan 23.000 rekeningen geopend, meer dan 2,3 miljard euro ingezameld en hebben we 2 jaar op rij de Rankia Awards (Rankia is een groot vergelijksportaal in Spanje – red.) gewonnen als beste depositoproduct in Spanje. Meer dan 80% is inmiddels vaste klant.

„Meer dan 70% van de totale spaargelden is afkomstig van klanten buiten Italië.“ (Paola Franchini)

Waarom zou een spaarder een deposito bij BFF openen?

De deposito’s zijn een aantrekkelijke oplossing voor onze klanten, aangezien ze kunnen worden beschouwd als een zeer veilig product, dat in wezen risicoloos is gezien de soliditeit van de BFF Banking Group en de wettelijke depositogarantie.

 

We dank u voor dit gesprek.

 

Mogelijk ook interessant: