12.09.2019 | Ongeveer 4 minuten leestijd | Print dit artikel

De Estse tijger klauwt en dat is goed nieuws voor de Nederlandse spaarder

Net als Letland en Litouwen maakte de meest noordelijke van de Baltische staten een ware economische boom door in het begin van de 21ste eeuw. Deze grote groei werd door de crisis in 2008-2009 abrupt beeïndigd, maar de Baltische tijger is ondertussen geen gewond beestje meer. De laatste jaren kan Estland opnieuw groeicijfers voorleggen die tot de beste van de Eurozone behoren. Bovendien gaat het niet om een economische zeepbel, maar een gezonde en moderne economie. Hoewel de productie-economie en de bouwsector nog het grootste deel van het bruto nationaal product (BNP) innemen, komt de diensteneconomie opzetten. De IT-, communicatie- en wetenschapssector maken nu bijna de helft van het BNP uit. Het land aan de Oostzee zet zichzelf nu in de verf als de Noord-Europese hub voor kennis en digital business. Er liggen dan ook heel wat kansen – ook voor de Nederlandse spaarder. Zeker nu de rente in Nederland naar een historisch dieptepunt zakt en Estse banken een veel hogere rente op deposito’s bieden. Hieronder geven we je de redenen waarom je spaargeld veilig is in Estland.

Een jonge maar gerespecteerde staat

In Estland komen West en Oost samen. Zowel cultureel, er is bijvoorbeeld een grote Russisch-sprekende minderheid, als architecturaal, zijn de sporen van de opeenvolgende Deense, Poolse en Russische bezettingen te zien. Pas na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werd de Republiek Estland opnieuw opgericht en deed de democratie haar intrede. Sindsdien kiezen de Esten voor de vlucht vooruit. Ze hebben de reputatie om harde werkers te zijn. Als je kijkt wat ze in een korte tijd bereikt hebben, klopt dit. Immers al in 2004 trad Estland toe tot de Europese Unie en in 2011 tot de Eurozone. Ondertussen zijn de Esten internationaal gerespecteerd; niet enkel zijn ze een strategische NAVO-lidstaat maar in 2020 worden ze zelfs tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad. Estland onderhoudt dan ook uitstekende diplomatieke relaties met Nederland.

Innovatief start-up-land

In de afgelopen twee decennia is de Estse IT-sector vanuit het niets een gevestigde waarde geworden. Deze stelt ongeveer 6 procent van alle werknemers te werk en trok ook veel buitenlandse informatici naar Tallinn. Dat het land een digitale en innovatieve hub is, klopt dus. De tech-sector is nu de drijfveer van de lokale arbeidsmarkt. Er zijn meer dan 4.800 lokale IT-bedrijven en Estse tech-oplossingen zoals robotten die aan huis leveren, worden naar meer dan 130 landen geëxporteerd. Dit toont aan dat de Estse economie erg toekomstgericht is.

Betrouwbare economische partner

Estland heeft een structureel gezonde economie. De flexibele arbeidsmarkt zorgde er voor dat het land de (euro)crisis erg vlug te boven kwam en erna een ware groeispurt inzette. In 2018 kwam de economische groei uit op bijna 4 procent. Hoewel, net als in de rest van de eurozone de groei in 2019 wat zal terugvallen, blijft de toename boven de 3 procent. De export, vooral naar de Scandinavische buren, steeg in 2018 nog met 4,3 procent. De werkloosheid viel dan weer terug naar ongeveer 4 procent. Misschien wel de belangrijkste factor: de huidige schuld bedraagt slechts 8,8 procent van het BNP (2018, bron IMF). Deze erg goede schuldratio bewijst dat de economie bestand is tegen een mogelijke crisis. Er is immers veel ruimte voor overheidsinvesteringen. Ter vergelijking heeft Nederland een staatsschuld die steeds rond de 50 procent schommelt. Estland heeft dan ook een uitstekend rapport bij de ratingbureaus; AA- (Standard & Poor’s), AA- (Fitch) and A1 (Moody’s). Daarnaast is het land een betrouwbare handelspartner voor Nederland, vooral wat betreft export. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland steeg onze export naar Estland tussen 2016 en 2017 met maar liefst 100 miljoen euro; een stijging die zich ook in 2018 voortzette.

Betrouwbaar sparen in Estland

De goede economie én de lage staatschuld zorgen voor erg interessante rentes op sparen, iets waar de Nederlandse grootbanken enkel van kunnen dromen. Als lid van de EU heeft Estland een depositogarantiestelsel vergelijkbaar met dat van Nederland. Dat wil zeggen dat Estse banken zoals Coop Pank, Inbank en LHV Bank de Nederlandse spaarder enerzijds een hoge depositorente bieden en anderzijds de garantie dat het spaargeld veilig is tot 100.000 euro per bank en per klant. Alle Estse banken dragen immers bij aan het Estse Tagatisfond dat voor de banktegoeden garant staat. Bovendien voldoet dit fonds nu al aan de Europese dekkingseisen die in principe pas in 2024 van kracht gaan.

Kortom, depositosparen in Estland is een goed en betrouwbaar plan. Het jonge land is internationaal gerespecteerd, heeft een solide economie en biedt zowel de financiële veiligheid als de gunstige rente die de Nederlandse spaarder verdient.